Translate

четвртак, 10. октобар 2013.

VIRUSNE BRADAVICE


Ne retko se kod dece i odraslih pojavljuju bradavice. Često na rukama i prstima, ali mogu i na drugim delovima tela, kao vratu, licu i pazuhu. Bradavice se pojavljuju na koži, kao benigne promene.
Bradavice su obično virusne i mogu da se prenose. Treba ih ukloniti iz zdravstvenih i estetskih razloga.
Bradavice mogu biti:
- verrucae vulgaris- virusne bradavice koje se mogu pojaviti svuda po telu
- papilomi- se pojavljuju obično na vratu, preponama i pazuhu
- kondilomi- to su bradavice koje se javljaju u oblasti polnih organa
- verucae plane- virusne bradavice koje se pogavljuju na licu, stomaku ili grudima
- molluscum contagiosum- virusne bradavice u obliku mehurića, koje se brzo šire, a najčešće se i ne povezuju sa bradavicama

Uklanjanje bradavica

Danas se koriste razne metode za uklanjanje bradavica. Od mazanja različitim kremama i melemima, do hirurškog uklanjanja. U novije vreme se koriste metode spaljivanja bradavica laserom, smrzavanje tečnim azotom i uklanjanje radotalasima.  Svakako treba otići kod lekara po savet i dijagnozu.
Postoje i druge, stare metode za uklanjanje bradavica, koje su se još od davnina pokazale dosta efikasne.
Mleko od smokve ili sok od smokve se koristio od davnina za uklanjanje bradavica. Naime kad se odlomi list smokve sa drveta ili sam plod, videćete na tom mestu beli sok ili mleko. Sa tim treba mazati bradavicu 2 puta dnevno. To treba ponavljati svakodnevno dok se bradavica ne osuši i nestane. Naravno, ovaj način se ne može koristiti za otklanjanje bradavica na svim delovima tela, kao na primer oko očiju i sl. Problem jeste u tome što svako od nas nema drvo smokve u svom dvorištu, ali uklanjanje bradavica smokvinim mlekom uspeva.
Jedan od načina za uklanjanje bradavica jeste pomoću sirovog krumpira. Uzmite krišku sirovog krumpira i trljajte bradavice. One bi se trebale s vremenom povući. Na isti način možete pokušati i s korom od banane.

Možete probati i sa blim lukom. Zgnječite dva do tri režnja belog luka. Kada dobijete glatku pastu, premažite mesto na kojem se nalazi bradavica i pustite da odstaji  tri do četiri sata - nakon toga isperite pastu vodom. Ovaj ritual ponavljajte svaki dan dok ne uklonite bradavice.

Provereni lijek za uklanjanje bradavica je čuvarkuća (Sempervivum tectorum). Biljka se privija toliko dugo dok bradavica ne nestane. Za otprilike 15 dana bradavice nestanu, kao i kurje oči .

Među stare narodne tajne spada i ona da je biljka Rosopas (Chelidonium m.), koja se inače poput korova razmnožava po našim vrtovima, poznata kao prirodni lek protiv bakterija i virusa još iz davnina. Naime, otkinete li jednu od mnogobrojnih stabljika (preporučljivo pri korenu, jer ima najviše soka) primetićete sok narančaste boje. Upravo taj sok odličan je za rešavanje problema bradavica na koži.. Par kapi se utrlja u bradavicu barem 2 puta na dan i zamota flasterom. Nakon 7 dana upornog mackanja bradavica se isuši - provereno.

Bradavice se razgrebu, namažu slinom balavog puža i drže na suncu da se dobro osuše. Za nekoliko nedelja ih neće biti.

Bradavica se uspešno i jednostavno uklanja bielom školskom kredom. Kredom se trlja po bradavici dva-tri puta dnevno. Ili se nastruže praha s komada krede, pomeša sa vodom i tim namažu bradavice. Za kratko vreme bradavica nestaje.

Prašak koji se nalazi u sredini bundevinog cvijeta malo smrvimo i time namažemo bradavicu dva puta dnevno. Za nekoliko dana bradavica će nestati.

U proleće otkinuti maslačak i sa njegovom bielim sokom koji se stvara kada prelomiš stabljiku namakati bradavice više puta dnevno. Bradavica će postati smeđa od soka i nestaće za mesec dana.
Izgnječi ili iscedi sok sveže preslice ili bršljana. U tu tečnost umočiti malo pamučne vate i privijati na bradavice.

Iscjeđeni sok iz crvenog luka takođe je dobar lek protiv bradavica.




1 коментар:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.