Translate

петак, 27. јул 2012.

LEKOVITO DEJSTVO KANTARIONA I KONTRAINDIKACIJE


Kantarion je poznat po svom antibakterijskom i antivirusnom dejstvu, a takođe se koristi za zaceljivanje rana i opekotina i za regeneraciju kože od ožiljaka.
Etarsko ulje kantariona sprečava grčeve, olakšava nadimanje i želudačne tegobe. Koristi se za smanjenje bola kod gastritisa i za zarastanje čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu.
 Primenjuje se kod blagih i umerenih depresija. U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan, a pokazuje i manje neželjenih dejstava. Kantarion se koristi kod depresije, strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija (javljaju se u toku zimskih meseci zbog nedostatka sunčeve svetlosti).
Pokazuje antivirusno dejstvo, pa se vrše ispitivanja o njegovoj primeni kod virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C.
 Vaginalete kantariona se primenjuju kao dezinficijens, jer imaju široko antibakterijsko dejstvo. Kantarion se primenjuje za terapiju naglih promena raspoloženja kod žena u menopauzi, kao i kod noćnog mokrenja.

Kantarion je najpopularniji za povrede kože, rane, posekotine, ubode, čireve. Tradicionalno ulje kantariona se primenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva. Spolja se primenjuje ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiligo.


NEŽELjENA DEJSTVA KOD PRIMENE KANTARIONA
- Fotosenzitivnost - kantarion povećava mogućnost nastanka opekotina, naročito u letnjim mesecima.

- Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi , pa tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo primenjenog leka.

- Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele , jer su istovremeno koristile kantarion , to su tzv. “kantarionove bebe”.
Zato je pri istovremenoj primeni kontraceptivnih pilula i kantariona neophodan i dodatni vid zaštite u cilju sprečavanja trudnoće.

- Kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima, jer ima isti mehanizam dejstva, tj. povećava nivo serotonina (neurotransmiter koji je povezan sa dobrim raspoloženjem) u mozgu. Ako se kantarion uzima istovremeno sa antidepresivima (Flunisan, Flusetin, Prozac, Flunirin, Palix, Seroxat, Zoloft) može dovesti do prekomernog povećanja serotonina, a to predstavlja rizik za razvoj serotoninskog sindroma.
- Kantarion smanjuje dejstvo simvastatina (lekovi za regulaciju holesterola - Cholipam, Vasilip, Simvor, Zocor, Hollesta), tricikličnih antidepresiva, teofilina, varfarina, digoxina, levotiroxina, nekih antivirotika. Kod istovremene primene sa narkoticima, pojačava se njihovo sedativno dejstvo, pa se mogu korigovati doze narkotika. Kantarion smanjuje koncentraciju lekova koji sprečavaju odbacivanje transplantovanog organa, pa ga treba prestati koristiti izvestan period pre operacije. Treba izbegavati istovremenu primenu sa lekovima koji mogu dovesti do fototoksičnih reakcija .

KANTARIONOVO ULjE

 100 grama cveta i listića kantariona,
maslinovo ulje, oko 1 litar,  hladno ceđeno.
Preko osušenih cvetova sipati ulje, taman toliko da ogrezne, tj. da ih sasvim prekrije.
Teglu čistim poklopcem dobro zatvoriti i staviti na mesto koje je u toku dana najduže osunčano ( prozor ili terasa sa južne strane )
Ostaviti je da na tom mestu stoji 7 nedelja. Za to vreme će ulje dobiti lepu crvenu boju.
Ulje procediti na sledeći način:
U levak staviti višestruko presavijenu sterilnu gazu, preko gaze malo vate.
Proceđeno ulje sipati u staklenu flašicu ili teglicu i čuvati na suvom, hladnom i mračnom mestu.
Ulje napravljeno i čuvano na ovaj način može da bude upotrebljivo oko dve godine.
KANTARIONOVA MASKA za lice se koristi za osetljivu , umornu,  suvu i stariju kožu.
Njenom redovnom upotrebom koži se vraća elestičnost i lep izgled . Može se koristiti često a priprema se samo za jednu upotrebu.
U žumance dodati dve kašičice kantarionovog ulja uz mešanje dok ne nastane ravnomerna krema . Na kraju umešati pet kapi limunovog soka . Masku naneti na lice u tankom sloju, držati pola sata na licu i isprati toplom vodom.
Ova maska je dobra i za regeneraciju suve kose sa rascvetanim krajevima i za kosu tretiranu farbom.

Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu:
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA

Ovo je moja fejsbuk stranica :
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja

http://anazadecu.blogspot.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.