Translate

понедељак, 2. септембар 2013.

SEDAM ČAKRI

Prve tri čakre u vezi su sa našim odnosom prema materijalnom svetu.

PRVA ili čakra korena(muladhara na sanskritu)
Boja crvena, nota "Do". Smeštena je na unutrašnjoj površini repnog pršljena.Bazna energija koja se ispoljava kao:
1. fizička snaga,
2. snalažljivost,
3. nepokolebljivost, čvrstina karaktera,
4. stabilnost,
5. jaka želja za životom,
6.   osećanje bezbednosti
Delovi tela: Limfni sistem, skeletni sistem (zubi i kosti), prostata kod muškaraca, bešika i sistem eliminacije, i donji ekstremiteti (noge - stopala, članci, itd.). Takođe i nos, pošto kao čulo mirisa spada u sredstvo opstanka.
Endokrina žlezda: nadbubrežna žlezda
Čulo: miris
Svest: bezbednost, opstanak, poverenje, odnos prema novcu, kući, poslu.
Element: zemlja
Prva čakra predstavlja našu vezu sa materijalnim svetom. Ona nam stvara osećaj sigurnosti, povezanosti i pripadanja okruženju u kojem se nalazimo.
 Ako je zatvorena, ona stvara konfliktne porodične situacije, nerazumevanje, opterećenost porodičnim očekivanjima i načinom razmišljanja, gubitak osećaja individualnosti. Ne osećate se zadovoljno u svom telu, stalno pokušavate sa dijetama koje ne funkcionišu, nepravilan vam je odnos u ishrani.
Ova čakra je povezana sa novcem, kada je otvorena imate dovoljno samopouzdanja u poslovima a samim tim redovan i dovoljan priliv novca.
Kada je zatvorena, imate nesigurnu finansijsku situaciju, nikada nemate dovoljno novca, imate dugove i stalno natežete kraj sa krajem.
Prva čakra je energija crvene boje, loptasto raspoređena u osnovi vaše kičme. Njen element je zemlja i ona predstavlja naš osećaj sigurne stabilnosti.
Da biste probudili njene vibracije, unesite što više crvene boje u vašu svakodnevicu. Iskoristite lepo vreme i idite u prirodu. Sedite na zemlju, izujte se i hodajte bosi. Ovo će oživeti vašu vezu sa zemljom i pokrenuti energiju prve čakre. Trčanje, igranje sa decom, šetnja, bilo koja sportska aktivnost veoma su dobri za rad ove čakre.
Koristite što više svoja čula. U dvorištu posadite biljke koje ćete svakodnevno negovati . To može biti cveće, ukrasno šiblje, začinsko bilje, povrće, sadnice voća...Ako nemate dvorište ili baštu, biljke možete posaditi i u saksije. Bitno je da biljku negujete s ljubavlju.

DRUGA ili sakralna čakra (svadistana na sanskritu) predstavlja našu sposobnost da uživamo u materijalnim stvarima.
Boja: naranđžasta
Delovi tela: reproduktivni sistem, polni organi, slabinski splet živaca
Endokrina žlezda: gonada
Čulo: čulo ukusa, apetit
Svest: ova čakra se vezuje za delove svesti koji se tiču hrane i seksa. Sposobnost da se imaju deca takođe je pridružena ovoj čakri.
Element: Voda
Ovo je mesto našeg uživanja u hrani i piću, zdravom seksu i želje da sebi ugađamo u stvarima koje volimo i da se osećamo posebnima.
Ukoliko ova čakra nije potpuno otvorena, mogu se razviti zavisnosti od hrane, alkohola, droge, seksa.
Možda vam se dešava da se osećate nevoljeno, kažnjavate sebe ako stvari ne idu kako ste planirali, imate utisak da niste privlačni, da ne zaslužujete da budete srećni. Sve ovo su posledice zatvorene druge čakre.
Ako želite da slobodno uživate u životu, ne vezujući sebe za osećaj zadovoljstva od materijalnih stvari, onda vam je potrebna jaka i otvorena druga čakra.
Ova čakra je u obliku narandžastog diska postavljenog u predelu pupka. Njen elemet je voda i ona predstavlja vašu protočnost. Zato je najbolja vežba za ovu čakru istezanje.
Nikada sebe nemojte forsirati da se istegnete više nego što vaše telo želi u tom trenutku, ovo može samo da vam šteti. Plivanje, masaže, duga tuširanja toplom vodom, vožnja bicikla pored reke, spavanje posle podne, spremanje hrane koju volite su dobri za ojačavanje druge čakre.
Zapis koji oslobađa ovu čakru je osećanje : Ja slobodno i samouvereno ostvarujem svoje kontakte. Ja nesputano pokazujem svoja osećanja

TREĆA čakra, solarni pleksus (solar plexus, manipura na sanskritu) energija je koja definiše vaš odnos sa sobom, vaše lične moći i vrednosti.
Boja: žuta
Delovi tela: mišićni sistem, kožu kao sistem, solarni pleksus, debelo crevo, stomak, jetra i drugi organi i žlezde u regionu solarnog pleksusa.
Endokrina žlezda: pankreas
Čulo: čulo vida
Svest: delovi svesti pridruženi ovoj čakri uključuju percepciju koja se tiče snage, kontrole, slobode, komotnosti koju su u mogućnosti da pruže sebi - lakoća postojanja. Mentalna aktivnost i mentalno telo su takođe pridruženi ovoj čakri.
Element: vatra, Sunce.
 Ako uvek verujete da možete da ostvarite to što želite, na način koji vama odgovara, onda je vaša treća čakra zdrava i otvorena.
Međutim, ako sebe doživljavate kao žrtvu prisiljenu da se uklapa u okvire koje drugi definišu, onda vam je ova čakra jako slaba. U ovakvim situacijama ljudi često svoju energiju nesvesno ustupaju drugima da odlučuju umesto njih. Ovo su situacije kada prihvatate druge ljude kao autoritete. Ako vam je važno šta drugi misle o vama, plašite se da rizikujete, sumnjate u sebe, vezani ste za dramatične situacije, lako se uvredite, imate stalni mentalni sukob sa sobom, onda vam je treća čakra zatvorena. Nervoze koje dolaze usled bolova u stomaku, u predelu želuca, nastaju zbog nedostatka energije u ovoj čakri i njenog zatvaranja.

Treća čakra je u obliku usijanog žutog Sunca, smeštena ispod grudnog koša u predelu želuca. Nošenje garderobe u žutoj boji ili posmatranje predmeta ove boje ojačaće treću čakru.
Element ove čakre je vatra. Naložite vatru i gledajte plamen to je fantastično za otvaranje treće čakre.
Ležanje na suncu pomaže da otvorite ovu čakru. Mirno sedite i sunčajte se, dišite opušteno u istom ritmu. Postavljajte sebi neki cilj (bilo koji) i razmišljajte koje sve korake treba da preduzmete da biste ga ostvarili. Osetite moć koju imate u sebi savlađujući određene prepreke. Pokažite sebi da možete da uradite komplikovane, teške stvari. Prestanite da pričate o svojim teškoćama i doživite ih kao izazove koje želite da prevaziđete.

ČETVRTA ili čakra srca (Anahata na sanskritu) jeste vaše energetsko srce.
Boja: Smaragdno zelena
Delovi tela: ova čakra se vezuje za srce i sistem cirkulacije, srčani pleksus, koji pokriva pluća i čitavu zonu grudi.
Endokrina žlezda: timus, kontroliše imuni sistem
Čulo: čulo dodira. Grljenje je aktivnost srčane čakre. Kada neko grli, svestan je šta druga osoba oseća u sebi. Osetljivost kada smo dodirnuti pokazuje osetljivost srčane čakre.
Svest: percepcija ljubavi, veze sa osobama bliske našem srcu, kao što su ljubavni partner, polubrat, polusestra, roditelji, deca
 Ovo je centar iz kojeg vi dajete i primate ljubav, razumevanje, prihvatanje, opraštanje. Sve čakre su važne, ali ova je na neki način najvažnija jer objedinjuje naše fizičko i duovno biće
Za razliku od prethodne tri čakre koje su u vezi za našim fizičkim postojanjem, u četvrtoj započinje ispoljavanje naše duhovnosti. Ako želite da proverite u kakvom stanju je vaša četvrta čakra zapitajte se kakva su vaša osećanja prema drugima i da li verujete da vi jeste vredni voljenja takvi kakvi ste sada.
 Ovo je mesto gde se naše želje, kada ih iskreno poželimo, ostvaruju.
Ako ste razočarani u ljubav, imate problem da se oslobodite vezanosti za neprijatna emotivna iskustva, ne verujete da ste vredni voljenja, ljubomorni ste na druge i zavidite im, onda vam je ova čakra zatvorena. Zbog ovog možete da se plašite emotivnog vezivanja ili da mislite da treba drugima da udovoljavate ne bi li vas voleli. Jako je važno da vam je ova čakra otvorena ako želite da imate srećan i zdrav odnos prema sebi i drugima. Ovo je mesto gde možete da prevaziđete sva svoja očekivanja i vezanost za ego.
 Kao što kao što Sunce otklanja tamu, tako i ljubav otklanja ego.
Osoba koja ima pozitivno razvijene duhovne aspekte ima izraženo saosjećanje prema bliženjima, osjećaj pripadnost društvu ili grupi, osjećaj vlastite vrednosti, toleranciju, otvorenost, zdravo rasuđivanje.
Negativni duhovni aspketi su : samodopadnost, umišljenost, hladnoća, bezosećajnost, ogorčenost.
Telesni pokazatelji poremećaja četvrte čakre: srčane tegobe, bolovi u prsima, visoki ili nizak pritisak, plućne bolesti, tegobe sa disanjem, bolovi u ramenima.
Ako želite da ojačate svoju srčanu čakru ono što morate je da oprostite svima onima koji su vam u životu naneli neku nepravdu. To je jedini način da se oslobodite grča i krenete dalje.
Pomozite ljudima koji su siromašniji od vas. Imajte razumevanje za sve ljudske probleme. Nađite opravdanje za loše ljudske postupke, navike i slabosti. Pokušajte da razumete i pomognete.
Zapis koji oslobađa ovu čakru je osećanje: "Svet voli mene i ja volim svet. Ja slobodno i lako prihvatam i dajem energiju ljubavi. Ja sam ljubav."

PETA ili čakra grla (Višudi na sanskritu) je centar komunikacije i kreativnog stvaranja.
Boja: nebesko plava
Delovi tela: ova čakra kontroliše grlo i vrat, ruke i šake. Vezuje se za ručni ili vratni pleksus.
Čulo: čulo sluha
Endokrina žlezda: tiroidna žlezda
Svest: aspekti izražavanja i prihvatanja. Metafizički, ova čakra je povezana sa stvaralaštvom, stvaranjem, izražavajući u fizičkom svetu ispunjenje cilja.
Element: etar, kao prelazak između fizičkog i duhovnog sveta. Na fizičkom nivou odgovara dubokom svemiru kao najsuptilniji fizički element.
Vaša sposobnost i sloboda da sebe verbalno izrazite. Kada smo deca nemamo problem da glasno i jasno kažemo šta mislimo, ali kada odrastemo iz različitih razloga počinjemo da prećutkujemo svoju istinu. To se dešava zbog blokada koje različitim verovanjima pravimo u ovom centru. 
Da li vam se dešava da se gušite svojim rečima, da imate problem da kažete ono što želite? Za dobru komunikaciju nije samo važno da govorite svoju istinu nego i da imate sposobnost da slušate svog sagovornika. Pričanje u nedogled, a da pri tome ništa ne kažete kao i 
pribegavanje lažima posledica su blokirane pete čakre. Ako imate problema sa grlom, suv kašalj, štitna žlezda vam ne funkcioniše kako treba ili imate napade panike, to su znaci da vaša čakra nema dovoljno energije i da je zatvorena.
Peta čakra je svetloplava energija loptasto smeštena u vašem grlu. Njen element je zvuk. Veoma funkcionalan način da je ojačate jeste da pevate glasno. Nađite neku svoju omiljenu pesmu i svako jutro kada se probudite glasno i slobodno pevajte. Druga dobra vežba jeste da dominantnom rukom napišete pismo u kojem se obraćate sebi kao detetu. Napišite ono što iz ove perspektive mislite o sebi sada u odnosu na način komuniciranja. Pokušajte sada da svojom nedominantnom rukom odgovorite što iskrenije možete iz ugla deteta u vama. Možda vam ovo izgleda naivno, ali verujte mi ima svoj smisao.
   Zapis koji određuje slobodno ispoljavanje sebe u svetu može biti osećaj: "Ja lako, otvoreno ostvarujem kontakte, ja sam samostalan i samouveren."

ŠESTA čakra, treće oko (Bindu Visarga na sanskritu) je centar vaše intuicije koja vam omogućava da shvatite dublji smisao svega što vam se dešava.
Boja: indigo, ponoćno plava
Delovi tela: ova čakra se vezuje za čelo i slepoočnice, za karotidni pleksus.
Endokrina žlezda: hipofiza
Čulo: ekstra čulno opažanje, svi unutrašnji osećaji korespondiraju sa spoljašnjim i zajedno razmatraju duhovnu komunikaciju. Ovo uključuje na primer vidovitost (unutrašnje čulo vizije).
Svest: ova čakra se vezuje za duboki unutrašnji nivo bića koji nazivamo Duh. To je mesto gde su nađene naše istinske motivacije, nivo svesti koji upravlja našim akcijama, u stvari našim životima.
Element: unutrašnji zvuk na koji ne utiču čak ni spoljni događaji. Takođe, srećemo ga u Istočnoj tradiciji kao neophodan preduslov za dalji spiritualni razvoj.
Ako imate strah od budućnosti, pitate se koji je smisao vašeg postojanja, imate negativne misli ili sumnjate u svoje odluke onda vam je ovaj centar zatvoren. Lakše vam je da verujete drugima nego sebi, stalno nešto radite i ne možete mirno da sedite, lako gubite koncentraciju. Sve se ovo dešava kada vam šesta čakra nije otvorena.
Treće oko je energetski centar indigo (tamnoplave) boje smešten između obrva u produžetku kičme. Njegov element jeste svetlost što simbolično i predstavlja njegovu funkciju u našem telu. Ako želite

 da otvorite ovaj energetski centar onda možete da sednete udobno, zatvorite oči i polako dišete. Kada udahnete, zatvorenim očima pogledajte vertikalno na gore, izdahnite i vratite oči u početni položaj. Ponovo udahnite i pogledajte u desnu stranu, izdahnite i vratite oči kao na početku. Na ovaj način nastavite da pomerate oči u pravcu kazaljke na satu. Ako vam je ovo naporno možete u toku dana kada se setite da zatvorite oči i gledate između obrva nekoliko trenutaka. Generalno vežbe za oči su jako dobre za ojačavanje šeste čakre. Crtanje, slikanje, terapija bojama i posmatranje izlaska i zalaska sunca veoma su efektni za ojačavanje ovog centra.
Pozitivan zapis može i treba da postane osećanje: "Mene svet voli. Ja volim svet. Ja cenim sebe, meni je potpuno jasno ko sam ja."

SEDMA čakra, kruna (Sahasrara na sanskritu) je centar naše duhovnosti i sposobnosti da svet doživimo kao energetski sistem.
Boja: bela, ljubičasta
Delovi tela: ova čakra se vezuje za vrh glave, mozak i ceo nervni sistem
Endokrina žlezda: pinealna žlezda
Čulo: čulo empatije, jedinstvo, doživljavanje tuđeg iskustva kao svog
Svest: krunska čakra pokazuje naš odnos sa Ocem na Nebu. To reprezentuje našu vezu sa biološkim ocem, koja postaje model za naš odnos sa autoritetom i kao krajnji cilj, sa Bogom. To je nivo duše. Kada neko oseća doživljaj odvojenosti od oca, tada zatvara krunsku čakru, doživljava osećaj izolacije i usamljenosti, kao da je u školjci i ima teškoće u kontaktu sa onima oko sebe.
Element: unutrašnja, bela svetlost, koja je ono što neko doživljava u najdubljem delu svesti svog bića, kao cilj žive svesti sa inteligencijom.

U osnovi  sedme čakre nalazi se naša duhovna komunikacija sa svetom koji nas okružuje. Ako imate problem da poverujete u nešto što je iznad i sveobuhvatnije od našeg fizičkog postojanja, onda vam je ovaj centar zatvoren. Za razliku od ostalih čakri ovaj energetski centar je malo teže objasniti. On je potpuno vezan za apstraktnu, energetsku dimenziju našeg postojanja i čulno ga je teško predstaviti. Nedostatak vere, negativno rasuđivanje, slabo samopouzdanje, činjenica da se osećate nezaštićeno i da se brzo uvredite samo su neke od posledica zatvorene sedme čakre. Ukoliko nemate osećaj pripadanja nečem većem i važnijem od vas samih onda je jako teško razumeti ovu čakru.

Sedma čakra se nalazi na temenu i predstavlja se ljubičastom svetlošću koja ima oblik krune. Njen element jesu misli i ona se tako i ispoljava. Ukoliko su vaše misli pozitivne i okrenute ka vašoj duhovnosti, istini, višem obliku postojanja onda je vibracija ove čakre jaka.
Ako niste sigurni koji je smisao vašeg postojanja, šta je to što bi trebalo da uradite u toku ovog života ovo je jako dobra vežba. Uzmite parče papira i razmišljajte o tome šta vi mislite da je suština vašeg postojanja. Mehanički zapisujte sve što vam padne na pamet. Ova vežba će vam pomoći da ojačate vašu sedmu čakru. Verovatno će tu biti dosta nebitnih stvari, ali i nešto što će vam dati pravac za dalje razmišljanje.

Pozitivno osećanje, izraženo zapisom, trebalo bi da bude: "Ja znam zašto sam ovde. Svet je prema meni otvoren, ja sam otvoren za svet."
               
Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu:
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
              http://anineslike.blogspot.com/

   

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.