Translate

среда, 28. август 2013.

BOSVELIJA SVETO TAMJANOVO DRVO

Narodi starih civilizacija bili su u bliskoj vezi sa prirodom a ona im
je za uzvrat otkrila mnoge svoje tajne i mudrosti koje je savremeni čovek zaboravio.
Jedna od tih tajni je i tamjan.
Tamjan je aromatična smola koja se dobija iz drveta bosvelia, koje raste u Severnoj Africi, Bliskom istoku i delovima Azije i sem aromatičnih svojstava zbog kojih se koristi u religijskim obredima, ima i lekovito dejstvo.
Nekada je tamjan bio dragocen kao zlato a to je njegova realna vrednost i danas. Uz zlato i smirnu, tamjan je bio jedan od darova koje su mudraci sa Istoka doneli novorođenom Hristu.

Staroindijska religija jasno precizira : kađenjem kuće tamjanom rasteruju se zli duhovi koji donose svađu, razdor i bolest a u kuću se useljava mir, ljubav i zdravlje.
Koliko su zle sile osetljive na tamjan svedoči i ova svima poznata poslovica :"Beži kao đavo od tamjana!"

Feng - shui majstori preporučuju : tamjan je nezamenjivi sastojak prilikom energetskog čišćenje prostora. Preporučuje se u situacijama kada ulazite u novi životni prostor, posebno ako je netko drugi u njemu živeo pre vas, u vreme i posle bolesti, nakon što u prostoru dugo niko nije boravio, u teškim životnim situacijama ili razdobljima kad je prisutno mnogo tužnih emocija i misli koje stvaraju nepovoljnu energiju u prostoru ili kada imate osećaj da vam život stagnira ili kada se nikako ne možete pokrenuti u željenom smeru ili onda kad se jednostavno ne osećate dobro u svoja četiri zida bez nekog posebnog razloga.

Hrišćanska religija kaže : tamjan se zapali i dok gori blaženi dim se penje prema Bogu, prenoseći mu naše molitve. Taj mirišljavi dim je u stvari simbol naše molitve i prisustva Svetog Duha koji osnažuje i blagosilja ljudsku dušu. Njegov miris nas uvek vraća mislima ka Bogu.


Tradicionalna medicina, zasnovana na viševekovnom iskustvu ima saznanja da : tamjan ima antimikrobno i antiupalno dejstvo.
- Neguje suvu, osetljivu i masnu , a smiruje nadraženu i upaljenu kožu, regeneriše je i podmlađuje, smanjuje bore, otklanja strije, a leči i akne, herpes, rane i čireve.
- Smiruje upalu sluzokože usta i dezinfikuje je.
- Smanjuje bolove i smiruje upale kod neuralgije, išijasa, lumbaga.
- Smiruje kašalj, pomaže kod prehlade, gripa, kijavice, astme i bronhitisa.
- Umiruje i opušta, jača živce, pomaže kod razdražljivosti, nemira, nesanice i depresije.
- Smanjuje bolove kod reume, artritisa i gihta.
- Pomaže kod upale bubrega, bešike i mokraćnih kanala.
- Pomaže kod proširenih vena i hemoroida.
- Pomaže kod neplodnosti.
Tamjan i proizvodi od njega se danas uvoze iz Indije.  Za lečenje se koristi smola tamjana koja se skuplja tokom čitave godine.
Od smole se pripremaju tinkture, ulja, kreme i dodaci prehrani na bazi tamjana.
Jestivi tamjan mora biti proziran bez crnih ili smeđih tačkica. Najčešće je lagano žućkast s primesom zelenkaste boje.
Za unutrašnju primenu možete koristiti i tamjan u kapsulama.
Za kađenje se koristi smola ili mirisni štapići od tamjana.
Tamjan možete kupiti u crkvi a njegove preparate u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Nažalost, u skorije vreme možemo očekivati da će se miris tamjana  širiti samo u biblijskim pričama i narodnim pesmama.
Naučnici upozoravaju  da drvetu bosvelije od kojeg se dobija ova aromatična smola preti nestanak. Bosveliju najviše ugrožavaju požari, ispaša i insekati čije se larve hrane tim drvetom.
 Oni predviđaju da će proizvodnja biti prepolovljena u narednih 15 godina ako broj stabala bosvelije koja raste na Rogu Afrike i na Arabijskom poluostrvu nastavi da opada ovim tempom.

Kvalitetan tamjan je mekan kao plastelin, bez obzira koliko stoji, jer mu ulje daje elastičnost a takođe mora imati intezivan miris kada se zapali.
Pored običnog, žutog, u poslednje vreme koristi se parfimisan tamjan.
U njega se ugrađuju prirodna ili veštačka eterična ulja, pa njegova aroma podseća na miris ruže, zumbula ili drugih mirisa iz prirode. Retkost više nije ni veštački tamjan, koji se dobija od sintetičkog materijala. Najkvalitetniji i najomiljeniji među vernicima je grčki tamjan, a posebno je cenjen onaj koji dolazi sa Svete gore.


Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.