Translate

петак, 02. август 2013.

ŽALFIJA, BILjKA ZAŠTITNICA


 Ljudi starih civilizacija bili su veliki poznavaoci biljaka. Svakodnevno su ih koristili za lečenje ili kao preventivu od bolesti, u kuhinji i u mnogim obredima koji su imali za cilj zaštitu i prosperitet.
Sve tajne ovog sveta su već davno, davno otkrivene. Ne moramo uopšte da lupamo glavu oko toga, dovoljno je samo da ih ne zaboravimo.
Žalfija se koristi za podizanje duhovnosti na viši nivo, utiče da imate čelično zdravlje, inteligenciju jednog mudraca i gomilu novca koji doslovce pada sa neba.
Dim zapaljenih suvih listića biljke čisti prostor, uspostavlja pozitivnu energiju i kristalno jasno razmišljanje, pri čemu dolazi do isceljivanja uma, tela i duha.
Žalfija upija i neutrališe negativnost i nesreću i čuva tajnu dugovečnosti i besmrtnosti.
Ako želite da privučete blagodet i izobilje u svoj život a rasterate zle, živčane, mrzovoljne, zavidne i osvetoljubive ljude iz svog okruženja ili barem utičete na to da se njihov loš karakter popravi, obilato u svom dvorištu (ili terasi) posadite žalfiju. Ne štedite. Što više žalfije, to manje malera.
Kada nosite žalfiju sa sobom, to vam je kao da imate okop koji vas štiti od svih loših uticaja iz spoljašnje sredine a ono što je još važnije, žalfija vas čuva od vas samih tako što vas blagosilja mudrošću i samopouzdanjem.
Još jedno svojstvo ove čarobne biljke: komarci je organski ne podnose i beže u panici od njenog mirisa !
Žalfija je ženska biljka. Mediteranski narodi imaju jednu poslovicu koja kaže :"Tamo gde raste žalfija, žene vladaju."
Znam da su se sad mnogi muškarci koji čitaju ovaj tekst totalno razočarali u fitoterapiju ali uveravam vas da nema opasnosti, jer žalfija svaku ženu koja je zasadi i brižno neguje daruje mirom, duhovnom ravnotežom, dugovečnošću, mudrošću i materijalnim izobiljem.
A evo šta kaže nauka o ovoj čarobnoj biljci :
do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod pojačanog znojenja, gljivičnih infekcija.
U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma.

Listovi žalfije su korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Primenjuje se i kao začin u kulinarstvu. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Koristi se za smanjenje lučenja pljuvačke kod Parkinsonove bolesti.
Njeno ulje deluje slično kao estrogen, pa se žalfija najčešće koristi kod neplodnosti.
Dojilje koje žele da prestanu sa dojenjem koriste je svakodnevno za zaustavljanje produkcije mleka. Ako se čaj od žalfije pije u poslednjem mesecu trudnoće, stimulisaće kontrakcije materice i olakšati porođaj (znači ne sme se piti u toku trudnoće).
 Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, nervne iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.
KAKO DELUJE ŽALFIJA?
Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod upala grla, afti. Žalfija deluje antimikrobno i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje. Žalfija je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva. Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.
KAKO SE KONZUMIRA ŽALFIJA?
Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja.
 Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva 3-5 minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuva, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno.
Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primene čaj se kuva, da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u velikim dozama.
KOJA NEŽELjENA DEJSTVA SE MOGU DOGODITI PRILIKOM KONZUMIRANjA ŽALFIJE ?
Žalfija može prouzrokovati mučninu, povraćanje, vrtoglavicu. Tujon, jedan od sastojaka žalfije je neurotoksičan i može izazvati konvulzije zato je ne smeju koristiti epileptičari i trudnice.
Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati žalfiju?
Teoretski ne preporučuje se upotreba sa antikonvulzivima.

LEKOVITO VINO OD ŽALFIJE
Pravi se od 1 l belog vina, 100 g lista žalfije i dve kašike meda. Svi sastojci se izmešaju u zatvorenoj posudi (tegli sa hermetičkim zatvaračem) i uz povremeno mućkanje čuvaju 10 dana. Na kraju procediti i svakodnevno piti čašicu ovog vina koje poboljšava varenje.
SIRĆE OD ŽALFIJE KAO ZAČIN
teglu sa hermetičkim zatvaračem uliti 1 l vinskog sirćeta, 3-4 grančice žalfije u cvetu i ostaviti dvadesetak dana, uz povremeno mućkanje. Procediti i koristiti kao začin.

Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA 
http://anazadecu.blogspot.com/


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.