Translate

понедељак, 24. март 2014.

BUBREZI PALATA VATRE I VODE


U  kineskoj medicini i fiziologiji, bubrezi vladaju metabolizmom vode i kontrolišu bešiku, utiču na genitalne organe i njihove reproduktivne funkcije. Takođe obezbeđuju energiju i toplotu.
Pošto burezi predstavljaju koren i osnovu tela, oni baza za sve jin i jang kvalitete tela. 
U skladu sa tim, kineska medicina opisuje bubrege kao "palatu vatre i vode" i u svakoj dijagnozi koja uključuje bubrege u obzir treba uzeti i njihove jang i jin efekte. 
Na primer, osoba sa zdravim bubrezima je aktivna ali smirena, hrabra ali i nežna, postiže puno bez stresa i panike.
Svi problemi sa bubrezima pojavljuju se u jednoj ili nekoliko specifičnih oblasti tela. Poznavanje ovih oblasti je neophodno za procenjivanje vitalnosti bubrega.

Opšti simptomi disbalansa bubrega
• svi problemi sa kostima, naročito sa kolenima, donjim leđima i zubima
• gubitak sluha, infekcije i bolesti ušiju
• problemi sa kosom-glavom, gubitak kose, nekvalitetna kosa, prerano seda kosa
• bilo kakvi urinarni, seksualni i reproduktivni disbalansi
• slab razvoj uma i tela, ubrzano starenje
• preteran strah i nesigurnost
Emocija elementa vode je strah.
Malo zdravog straha nas čuva od životnih grešaka ali preterani strah rađa opšu nesigurnost u vezi sa životom i takođe oštećuje bubrege. 
S druge strane, slabi bubrezi generišu strah i blokiraju ljubav. Ovakvi bubrezi ne uspevaju da regulišu višak vode, što uništava srčanost (element vatra) i ispoljavanje radosti i sreće. 
Mnogi ljudi idu na psihoterapiju u pokušaju da identifikuju i prebrode svoje nesigurnosti, često sa malo uspeha jer celina bubrezi-nadbubrežna žlezda nije osnažena, regenerisana, obnovljena. Obnavljanjem bubrega stvara se osećaj neverovatnog ushićenja.

Najčešći simptomi slabosti bubrega
Disbalansi bubrega prvenstveno se manifestuju u vidu nedostatka.

NEDOSTATAK JINA bubrega ogleda se u tome što bubrezi ne uspevaju da telo snabdeju adekvatnim jin fluidima, što utiče na sve delove tela, ali najviše na sisteme organa kojima je jin najviše potreban – jetra, srce i pluća. 
Ovi organi iz bubrega crpe jin kada su sami u nedostatku. Takav obrazac se previše često može videti na zapadu kod problema sa jetrom, kada su hladni, smirujući efekti jin fluida potrebni da smire stanje pregrejanosti. 
Jin ima svojstvo da snižava toplotu, zatim ima sedativan efekat i funkciju negovanja, vlaženja, podrške, stabilizacije i učestvuje u izgradnji tkiva.

Simptomi stanja nedostatka jina bubrega su vrtoglavica, zvonjenje u ušima, suvo grlo, suva usta, temperatura, bol u donjim leđima, slabe noge, spontano znojenje, ubrzan puls, i izrazito crven jezik, zajapuraeno lice. Znaci ekstremnog nedostatka jina bubrega su iscrpljenost i tamno crven jezik.
Emocionalne i ostale karakteristike: nedostatak jin smirujućeg, receptivnog principa može se manifestovati kao uznemirenost, iritacija, nervoza, nesigurnost i strah. 
Ličnost nije ukorenjena i stabilna i može biti nepouzdana. Zbog duboke, često neprimećene nesigurnosti, postoji tendencija da se sa jednog problema, mesta ili veze prelazi na sledeću a da se problemi ne analiziraju.

NEDOSTATAK JINGA bubrega ogleda se u lošoj, nedovoljnoj funkciji zagrevanja, kao i stvaranja energije. Jang bubrega se često poredi sa vatrom koja greje duh i pospešuje sve životne procese.

Tipični simptomi: znaci hladnoće kao što su averzija od hladnog, hladni ekstremiteti, bledilo, slabost u kolenima i donjim leđima, mentalna letargija, nedostatak seksualne želje, neredovni menstrualni ciklusi, sterilnost, često mokrenje, nemogućnost mokrenja, edemi, astma, nedostatak volje i orijentacije i uvećan bled jezik. Kod ovakvih ljudi postoji tendencija ka neaktivnosti, neodlučnosti i neproduktivnosti.
Ako postoji nedostatak janga ili Kija bubrega, osoba ne može da udahne duboko, ili može da razvije astmu ili zadihanost.
Takođe, nedostatak jinga šteti rastu i razvoju i kod potomstva može izazvati defekte, retardiran fizički i mentalni razvoj, sporo ili nepotpuno sazrevanje, probleme sa moždanim funkcijama, slabe noge i kosti, impotenciju i druge reproduktivne probleme, preuranjenu senilnost. 
Zaključak je da osoba ne može imati previše jinga.

Za jačanje i očuvanje urođenog jinga i zdravlja bubrega, potrebno je izbegavati sledeće štetne navike :
1. stres, strah, nesigurnost i preteran rad
2. u sledećim slučajevima različito kod muškaraca i žena:
a/ promiskuitet muškaraca znatno umanjuje jing, što će se odraziti na loše stanje bubrega u starijem dobu
b/ promiskuitet žene ili žene koje se porađaju "previše puta" naročito bez perioda obnavljanja organizma nakon porođaja. "Previše puta" znači više nego što njihova individualna konstitucija može da podnese
3. toksini u hrani i vodi, alkohol, marihuana, kokain, kafa, duvan; teški metali kao što su merkur i olovo, kao i aluminijum (obično od posuđa za kuvanje ali i iz konzervi u koje se pakuje hrana i piće)
4. rafinisani šećer i veštački zaslađivači
5. previše proteina 

Ravnoteža jina i janga se može postići zdravim životnim navikama i zdravom ishranom. 


Hrana koja hrani jin bubrega: proso, ječam, tofu, boranija, crni pasulj, crna soja, mungo pasulj kao i većina drugih mahunarki, koren kuzua, lubenica, dinja, kupine, borovnice, dudinje, kineski vodeni kesten, pšenične klice, krompir, alge, spirulina, hlorela, seme crnog susama, sardina, krabe, jaja, svinjetina i sir. Preporučene lekovite biljke su: koren sleza (Althea Officinalis), pripremljen koren rehmanije (rehmania glutinosa, mandarinski: Shu di huang), koren asparagusa, aloe vera gel i koloid srebra.

Hrana i začini koji zagrevaju jang bubrega: karanfilić, koromač, anis, crni biber, đumbir (poželjno sušeni), cimet – grančica, orasi, crni pasulj, svi lukovi (crni, beli, crveni luk, praziluk), piletina, jagnjetina, pastrmka, losos.
Orasi na veoma specifičan način poboljšavaju jang energije bubrega . 
Kada zagrevamo jang bubrega, dobro je dodati jin sastojak kao što su alge da bi se zaštitio jin.
Treba izbegavati: hranu i voće koje hladi, sirove namirnice, preteranu upotrebu soli, a alge koristiti sa oprezom.

Veoma je važno napomenuti da se ni sa jednom vrstom hrane ne sme preterivati.

Jang namirnice donose toplotu, čine telo čvršćim. Kod viška njihovog korišćenja javlja se napregnutost, grozničavost, razdražljivost.
Leti, kada je toplo vreme, preporučuje se više jin hrane koja rashlađuje (ali ne iz frižidera). Zimi prvenstvo treba davati jang hranu koja zagreva. 

Jin hrana hladi, čini telo mekim i mlitavim. Kod viška, ona stvara umor, pospanost, bledilo, gubitak apetita.
Ne upotrebljava se više od dve jin namirnice istovremeno, organizmu će biti teško da se s njima izbori. Kod dugotrajnog viška jin hrane nastupa depresija, javlja se rastrojenosti, slomljenosti, povećava se ranjivost.

Jang namirnice:
kukuruz, đumbir, sve vrste bibera, rotkva, banana, kruška, smokve, celer, beli luk, mahunarke , sočivo, susam, heljda, pšenica, pirinač, med, propolis, susamovo, suncokretovo, kukuruzno ulje, govedina, ovčetina, piletina, zečetina, pačetina, kravlje mleko, testenine, brašno, vino, zeleni i crni čaj, šećer, kokošija jaja, orah, mladi luk....

Jin namirnice:
Lubenica, grožđe, nar, limun, mandarina, breskva, šljiva, urma, plavi patlidžan, grašak, tikvice, kupus, šargarepa, krastavac, peršun, paradajz, spanać, tikva, kikiriki, pečurke, proso, svinjetina, tovljeni i divlji šaran, smuđ, kefir, voda, so, skrob, pelen...

Izbaciti i upotrebe: kafu, cigarete, i sve industrijske prerađevine kada su hrana i piće u pitanju.

Crna ili tamna boja u odevanju i ishrani neguje bubrege i čuva jing.

Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu:
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.