Translate

среда, 26. јун 2013.

LAVANDA ZAŠTITNICA LjUDSKE DUŠE I LjUBAVI

Lavanda od pamtiveka svojim mirisom ljudima donosi mir, spokoj i radost.
Ona je zaštitnica duše od strahova i svih zlih pomisli.
Neka vam dom miriše na lavandu pa ćete privući dobrodušne, blage i vesele ljude a neprijatelji neće moći da prekorače vaš prag.
Lavanda takođe privlači i ljubav.
Ko nema sreće u ljubavi neka mu u kući sve bude u znaku lavande :
lavanda u saksiji na prozoru ili terasi(ili još bolje u dvorištu), sveća sa mirisom lavande na stolu, vrećica sa lavandom ispod jastuka za lepe snove (i par vrećica u ormaru protiv moljaca) ulje i sapun od lavande na polici u kupatilu ....
Lavanda, bosiljak i ruzmarin garantuju bračnu sreću i mir u domu .

Znači, devojke i žene, sadite ove biljke gde god imate slobodnog mesta u dvorištu pa će vam ljubav cvetati u porodici.
Kada se u kući i dvorištu oseti miris lavande, bosiljka ili ruzmarina, ukućani odmah izgube volju za svađanjem i odjednom oko srca osete neku milinu i dragost.
LJUBAVNI RECEPTI
Ljubavni recept broj 1 (za neveste) : u bidermajer obavezno stavite stručak lavande, bosiljka, ruzmarina, bršljana i čuvarkuću pa će vam u braku vladati sreća, blagostanje i večna ljubav, muž će vam biti odan (a i vi njemu) gledaće vas kao princezu, deca će vam biti dobra, pametna i talentovana i uvek ćete imati para koliko vam treba!
Ljubavni recept broj 2 (za sve zaljubljene): kada pišete pismo voljenoj osobi (zaboravite sms, mail i slične gluposti), na taj papir stavite cvetiće lavande i stavite u fioku da odstoji preko noći i upije miris lavande i vaših snova .
Ujutru napišite pismo i odmah pošaljite, pre nego što izvetri.
Emocije će vam biti 100% uzvraćene.

KAKO SE SADI I NEGUJE LAVANDA:
Lavanda je višegodišnja, polužbunasta, mediteranska biljka koja uspeva u sušnim predelima.
Iz tog razloga razvija snažan korenov sistem sa velikim brojem žila, kako bi mogla duboko da prodire u tlo u potrazi za vodom.
Otporna je prema niskim temperaturama, podnosi mrazeve, mada nije na odmet de se zimi zaštititi koren suvim lišćem (koren može da promrzne ako je u saksiji, zato saksiju unesite u kuću kad krenu mrazevi).
Vrlo je skromna po pitanju zemljišta i vode (ne zaliva se puno), voli sunce, odgovara joj laka, propustljiva, krečna, odnosno peskovita zemlja.
Ako se gaji u saksijama i žardinjerama, obavezno joj treba napraviti dobru drenažu i dodati pesak u zemlju (što je saksija veća i žbun lavande će biti veći i raskošniji).
Lavandu treba orezivati, jer se na taj način sprečava nepravilan rast i formira lep bokor u željenom obliku.
 Što je više orezujemo ona je bujnija, gušća. Orezivanje se vrši nakon cvetanja, ali i u rano proleće i jesen.
LEKOVITA SVOJSTVA LAVANDE
- Odlična za ublažavanje tegoba i lečenje akni, dermatitisa, psorijaze, masne kože i kose (protiv pojačanog lučenje sebuma).
- Pospešuje normalan rad organa za varenje.
- Protiv ujeda insekata (komarci i muve ne vole miris lavande) a ako vas je neki insekt već ujeo lavandino ulje neutrališe svrab, peckanje, bol i otok na koži.
- Odlična aroma terapija protiv nesanice, glavobolje i za relaksaciju mišića posle napornog rada ili treninga.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.