Translate

среда, 27. март 2013.

GMO - genetski modifikovani organizmi

GMO mogu biti biljke, životinje ili mikroorganizmi kojima su pomoću genetskog inženjeringa izmenili genetski (nasledni) materijal i to na način koji ne postoji u prirodnim situacijama (kao što su ukrštanje ili prirodna rekombinacija).
 Obično je reč o tehnici unošenja dodatnog naslednog materijala (takođe u nesrodnim vrstama: npr. mikroorganizam – biljka) sa namerom poboljšanja poželjnih karakteristika organizma: npr. povećanje poljoprivrednih proizvoda, povećanje otpornosti na insekte, bolja iskorišćenost komponenti iz đubriva i promena uslova za rast (npr: povoljan rast i sazrevanje kod nižih temperatura od klasičnih).
Hibridi nisu isto što i GMO. Hibrid se dobija ukrštanjem dva različita organizma iste vrste . Tako imamo slučaj da se ukrštaju dve vrste kukuruza da bi se dobila bolja sorta kukuruza.
Do sada je dokazano da GMO izaziva preko 65 bolesti kod čoveka, između ostalog : pad imuniteta, autoimune bolesti, sterilitet, šećernu bolest, gojaznost, kancer, atrofične promene na mozgu...
Par primera:
-Količina estrogena u 100g sojinih bjelančevina odgovara količini estrogena sadržanoj u jednoj kontraceptivnoj pilululi, po merama iznetim u jednoj švajcarskoj zdravstvenoj ustanovi još šezdesetih godina prošlog veka, kada su ove pilule postale moderne.
-Monosodijum glutamat (MSG) je jedna od nekoliko formi slobodnog glutamata koji se često nalazi u hrani. Jedna kanadska studija nedvosmisleno je pokazala da sastojci slobodne glutamatske kiseline (MSG) i slobodne aspartičke kiseline koje su poznate kao neurotoksini, predstavljaju sastavni deo formule za pravljenje hrane za bebe. Prisustvo ovih neurotoksina u ishrani beba predstavlja problem jer se u njihovom mozgu još nije dovoljno razvila krvno – moždana barijera koja sprečava da toksini iz krvi uđu u mozak.

CODEX ALIMENTARIUS (Latinski “Knjiga, propisi ili zbornik
zakona o hrani”)je zbir međunarodno priznatih standarda, pravila postupanja, smernica i drugih preporuka vezanih za hranu, proizvodnju hrane i bezbednost hrane za upotrebu.
Do dvadestog veka hrana se uglavnom konzumirala tamo gde se i proizvodila. Tokom dvadesetog veka su stvorene mogućnosti transporta, čuvanja i kupovine-prodaje hrane na velikim rastojanjima pa je trebalo uspostaviti svetske standarde za sve zemlje. U pitanju su određenja ograničenja u smislu zaštite zdravlja ali ta ograničenja često za nerazvijene zemlje znače i ograničenja u smislu mogućnosti prodaje na razvijenijim tržištima. Da bi trgovina bila pravična i da ne bi bilo ograničenja koja diskvalifikuju slabije proizvođače ustanovljen je ovaj Kodeks.
Ove standarde je razvila i održava ih Komisija Codex Alimentarius, telo koje je osnovano novembra 1961 od strane UN (Ujedinjenih nacija) tj. Fao-a (organizacija UN za poljoprivredu i hranu). Ovom projektu su se pridružila takođe WHO (Svetska zdravstvena organizacija takođe pod patronatom UN).
Glavni ciljevi Komisije su zaštita potrošača i osiguranje pravedne prakse u međunarodnoj trgovini hranom.
Na papiru ovo zvuči veoma lepo i korisno ali u praksi je sasvim drugačije !

Codex Alimentarius sаdrži obаvezujuće odredbe o korišćenju veštаčkog goveđeg hormonа rаstа i аntibiotikа u svim vrstаmа mesа nаmenjenih ljudskoj ishrаni, što će imаti nesаgledive posledice po zdrаvlje sаdаšnjih i budućih generаcijа.
Pod Codex-om više nije potrebno obeležavati životinje koje su genetski modifikovane, što je do sada bilo obavezno. Na taj način će se životinje ukrštati i time će se uništiti prirodni potencijal postojećih rasa, što je i cilj Codex-a.
 Sve vrste prehrаmbenih nаmirnicа se po odredbаmа Codex Alimentarius-а morаju zrаčiti dа bi duže trаjаle, а ne postoje bezbedne doze zrаčenjа zа ljudsko zdrаvlje.

U poljoprivrednoj proizvodnji Codex Alimentarius obаvezuje upotrebu jedino genetski modifikovаnog semenа, а od 12 zаbrаnjenih herbicidа kаo nаjopаsnijih hemijskih sredstаvа zа zаštitu poljoprivrednih proizvodа, Codex Alimentarius nа listu dozvoljenih jedinjenjа vrаćа sedаm, kаo DDT, lindаn, mаlаtion i druge otrove. Zvаnične preporuke Codex Alimentarius-а su smаnjile minimаlne količine hrаnljivih mаterijа u ljudskoj ishrаni, tаko dа će se u zemljаmа koje prihvаte Codex Alimentarius, vitаmini, lekovite trаve (čаjevi), korisni minerаli biti zаbrаnjeni u slobodnoj prodаji.
http://www.ekopokret.org.rs/
Moja fejsbuk stranica:
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja




Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu :
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
http://anineslike.blogspot.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.