Translate

понедељак, 18. фебруар 2013.

SOKOVI OD CEĐENOG VOĆA


SOK OD ŠARGAREPE
Sveže isceđeni sok od šargarepe je kralj među sokovima od povrća. U njemu ima mnogo beta-karotina, vitamina grupe B, kalijuma, kalcijuma, kobalta i drugih mineralnih materija. Sve to čini da je sok od šargarepe naročito koristan za decu i osobe sa slabim imunitetom i problematičnom kožom.

Beta-karotin je veoma koristan za vid, ali je za njegovo usvajanje u organizmu potrebno obevezno da se unosi zajedno sa nekom masnom hranom, prvenstveno salatom koja je začinjena biljnim uljem. Ne treba pretirivati sa konzumacijom soka od šargarepe jer višak beta-karotina u organizmu opterećuje jetru, a koža može postati žućkasta. Na dan se preporučuje unos najviše pola litre soka od šargarepe. Za neophodan dnevni unos vitamina koje sadrži sok od šargarepe dovoljno je pola čaše soka. Sveže ceđeni sok od šargarepe ne trebaju koristiti ljudi koji boluju od čireva i dijareje. Upotrebom soka od šargarepe prilikom sunčanja ili korišćenja solarijuma postiže se bolji efekat preplanulosti.
SOK OD CVEKLE
Sok od cvekle je najefikasniji sok za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i poboljšanje krvi uopšte. Za žene je izuzetno koristan ako se konzumira u količini od najmanje 500 ml dnevno, pomešan sa sokom od šargarepe. Sam sok od cvekle u količini od jedne vinske čaše može izazvati reakciju čišćenja, a takođe i malu nesvesticu i mučninu. Iskustvo je pokazalo da je bolje u početku piti smesu o kojoj preovladava sok od šargarepe, a zatim postepeno povećavati udeo soka od cvekle dok organizam ne počne bolje da podnosi njegovo delovanje. U toku menstrualnog poremećaja sok od cvekle je veoma koristan, posebno ako se pije u malim količinama, 50 do 100 ml, dva do tri puta dnevno. U toku klimaksa ovakav postupak daje odličan efekat. Sok do cvekle sadržo više od 50% natrijuma i samo 5% kalcijuma, što potpomaže rastvorivost kalcijuma kada se zbog upotrebe kuvane hrane u organizmu sakuplja neorganski kalcijum u krvnim sudovima (kod proširenosti vena ili njihovog otvrdnjavanja, kod zgrušavanja krvi i drugih poremećaja rada srca). Sadržaj kalcijuma u cvekli obezbeđuje ishranu za sve fiziološke funkcije organizma, sadržaj hlora je izuzetno sredstvo za čišćenje jetre, bubrega i žučne kese. Sok od cvekle u kombinaciji sa sokom od šargarepe je najbolji prirodni graditelj crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita. Pored toga, ova kombinacija pogoduje poboljšanju pamćenja i širenju krvnih sudova. Kod hipertonije je jedno od najboljih prirodnih sredstvava, a nezamenljiv je kod malokrvnosti. Poboljšava opšte stanje organizma i jača nervni sistem kod neuroza i nesanice. Sok od cvekle je nakon ceđenja bolje ostaviti nekoliko časova u frižideru, skinuti penu i upotrebljavati u kombinaciji sa sokom od šargarepe u odnosu 1:4. Preporučeni dnevni unos soka od cvekle je najviše 100 ml.
SOK OD LIMUNA
Po hemijskom sastavu sok od limuna je veoma bogat, pre svega kalijumom, koji je neophodan za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i bubrega. Sok od limuna blagotvoreno deluje na oksido-redukcione procese u organizmu i daje snagu i elastičnost krvnim sudovima. Takođe, limun sadrži vitamine A, B, B15, B2 i P, pektin, soli gvožđa, fosfor, kalijum, kalciijum, magnezijum.
Sok od limuna održava normalan krvni pritisak i zato deluje preventivno protiv srčanih udara, šloga i drugih bolesti. Poznata su i jaka antiseptička i anti-upalna dejstva limuna. Sok od limuna može ubiti na desetine virusa, a u kombinaciji sa sokom od belog luka korišćen je i u lečenju AIDS-a. Časa vode sa svega nekoliko kapi limunovog soka dnevno dovoljna je da se zaštitimo od kolere i tifusa. Tokom epidemija gripa takođe je preporučljiv unos limunovog soka u bilo kojem obliku, dodavanjem u čaj, u vodu ili u ulje. Limunov sok je dobar za posekotine i ubrzava njihovo zaceljivanje. Nedavno su otkrivena nova svojstva limunovog soka, kao što je razlaganje mokraćne kiseline kod reumatizma, gihta, kamena u bubregu i drugih bolesti. Sok od limuna štiti telo od izlaganja radioaktivnom zračenju. Takođe, sok od limuna jača zubnu gleđ, izbeljuje zube i štiti od karijesa.
Kao i kod drugih namirnica treba voditi računa o količini limunovog soka koja se unosi, kako bi se izbegle alergijske reakcije. Moguće neželjene posledice su jaka želudačna kiselina, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ulcerozni kolitis i katar tankog creva.
SOK OD BRESKVE
 koristan je kod poremećaja srčanog ritma, malokrvnosti, bolesti želuca sa smanjenom kiselošću, kod opstipacije. Konzumira se po pola čaše soka 15 do 20 minuta pre jela.
SOK OD JABUKA
 Koristan je za srce i krvne sudove, a naročito osobama koja se intenzivno bave umnim radom. Kod gojaznosti preporučuje se smesa sokova: od jabuke 100 ml, od dinje 50 ml, od paradajza 5 ml, od limuna 25 ml. Sok od jabuka koristi se i kod avitaminoze i malokrvnosti. U slučajevima ateroskleroze, hipertonije, gojaznosti, bolesti žučne kese uzimati pola čaše soka od jabuka 15 do 20 minuta pre jela.
SOK OD RENA
Sok od rena se ne koristi iz razloga što su etarska ulja u njemu veoma jaka. Preporučuje se da se ren koristi u obliku kaše uz dodavanje soka od limuna, i to u količini od pola kafene kašikice dva puta dnevno. Ova mešavina pomaže razlaganje sluzi na mestima gde se ona sakuplja, bez oštećenja sluzokože. Osim toga, kaša od rena sa limunom je jako diuretičko sredstvo, tako da je veoma korisno kod otoka i vodene bolesti. Po pravilu najbolji rezultati postižu se kada se 150 gr rena pomeša sa sokom od 2 do 3 limuna.
SOK OD ROTKVE
Sok od rotkve se dobija od listova i korena i nikada ga ne treba piti posebno jer izaziva jaku reakciju. Pomešan sa sokom od šargarepe pomaže da se obnovi sluzokoža. Veoma je efikasan kada se uzima jedan sat nakon konzumacije soka od rena. Sok od rotkve smiruje, isceljuje i čisti organizam od sluzi koju je rastvorio sok od rena.
SOK OD KRASTAVCA
Krastavac je jedno od najboljih diuretičkih sredstava. Pored toga krastavac ima i druge osobine, kao što je pospešavanje rasta kose, jačanje krvnih sudova i srca. Krastavac sadrži više od 40% kalijuma, 10% natrijuma, 7,5% kalcijuma, 20% fosfora, 4,7% hlora. Dodavanje soka od krastvca soku od šargarepe blagotvorno deluje kod reumatskih obolenja, koja se javljaju kao posledica viška mokraćne kiseline u organizmu. Ukoliko se ovoj smesi doda sok od cvekle ubrzava se njeno dejstvo. Sadržaj kalijuma u krastavcu čini ga veoma dragocenim kod visokog i niskog krvnog pritiska. Sok od krastavca pomaže kod lošeg stanja zuba i desni, kao i kod paradentoze. Noktima i kosi neophodan je spoj elelemata koji se nalazi u soku od krastavca, kako bi se sprečilo pucanje noktiju i opadanje kose. Sok od krastavca umiruje i jača nervni sistem, sprečava aterosklerozu i poboljšava pamćenje. Preporučena količina je 100 ml čistog soka od krastavca. Njegovo delovanje pojačava se u kombinaciji sa drugim sokovima, kao što su sokovi ribizle, jabuke, grejpfruta, paradajza.
SOK OD CELERA
  Smeša sok od celera sa drugim sokovima veoma je korisna i postiže odlične rezultate kod avitamonoze i drugih bolesti. Kombinacija soka od celera sa sokom od šargarepe potpomaže obnavljanje nerava kod degeneracije njihovog omotača. Sok od celera povećava tonus, poboljšava apetit i ima diuretički i laksantivni efekat. Posebno se preporučuje osobama sa viškom kilograma koje imaju poremećenu razmenu materija u organizmu, kao i osobama koje se brzo zamaraju. Sok od celera sadrži vitamine C, B1, B2, PP. U preventivne svrhe dovoljno je uzimati jednu do dve kafene kašikice soka od celera, tri puta dnevno pola sata pre jela.
 Sveže ceđeni sokovi imaju maksimalan efekat ako se piju piju 30-120 min pre jela.

Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu :
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
http://anineslike.blogspot.com/
http://anineslike.blogspot.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.