Translate

понедељак, 17. септембар 2012.

KAKO PREPOZNATI PRIRODNI MED ?


Postoje tri osnovne vrste meda: prirodni (čist), krivotvoreni i veštački. Prirodni med se sastoji od sirovog meda , krivotvoren med sadrži prirodni med ali i ostale sastojke a veštački med se sastoji od šećernog sirupa ili kukuruznog sirupa , aditiva i boja.
Čisti med sadrži 0% vode. Voda podstiče rast gljivica. 
Pročitajte nalepnicu na medu. Proizvođači moraju navesti sve sastojke koje sadrži. Ako med nije čist , to mora i da piše na nalepnici , uključujući i postotak pravog meda ako ga ima.
Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbira u kožu , ako ima meda . Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što ste utrljali lepljivo , znači da ima šećera ili veštačkih zaslađivača u njemu.
Stavite nekoliko kapi na papir ili papirnati ručnik. Čisti med neće probiti papir dugo vremena , jer ne sadrži vodu.
Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.
Pomiješajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist , kada umutite žumance , izgledaće kao da je kuvano.
Napunite čašu vode i dodajte 1 kašičicu meda. Čist med će se zgrudati i spustiti na dno a lažni med će se početi otapati.
Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će otvrdnuti hleb za nekoliko minuta. Veštački med će navlažiti hleb  zbog sadržaja vode.
Pravi med daće vam osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja. Lažni med to ne može postići.
Gledajte da li će se med vremenom kristalizirati . Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, dok će se pravi med kristalizirati.
Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.
Dve do tri kašičice meda stavite u mikrotalasnu. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizirati i biće prepun mehurića.

Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljana tempera na lesonitu:
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
http://anineslike.blogspot.com/

Moja fejsbuk stranica:
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.