Translate

петак, 21. септембар 2012.

KAKO PH FAKTOR KOZMETIČKIH PREPARATA UTIČE NA ZDRAVLjE

Moja fejsbuk stranica:
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja
Danas je svakodnevni život konstantno ispunjen veštačkim mirisima koji utiču na našu urođenu sposobnost prepoznavanja idealnih partnera na osnovu mirisa njihove kože što često dovodi do pogrešnih veza među ljudima jer mirisi ometaju instinkte koji su se razvijali hiljadama godina.
Sada vam se može svideti žena ili muškarac zbog mirisa njihovog šampona ili parfema a ne zbog mirisa koji otpuštaju njihovi hormoni .
Istina je da , sve dok je žena zdrava, ako se svakodnevno tušira, menja veš i garderobu, nema potrebe za korišćenjem dezodoransa . Korišćenje parfema kako bi se prikrili određeni mirisi zapravo može dovesti do stvaranja tih mirisa ili maskirati potencijalnu infekciju ili problem sa metabolizmom zbog kojih telo ima neprijatan miris. Naša opsesija veštačkim mirisima može čak uticati i na našu seksualnu želju,
Problem sa naparfemisanim proizvodima leži u činjenici da oni menjaju pH vrednost i kiselost kako kože našeg tela, tako i sluzokože intimnih delova. Ukoliko pH vrednost padne ispod normalne, ruši se prirodna zaštita i bakterije mogu da se množe.
KAKO PH FAKTOR UTIČE NA ZDRAVLJE

Uzrok mnogih ženskih nedaća - upala , infekcija , pa i polnih bolesti - krije se u narušavanju vaginalne mikroflore.
Devedeset odsto normalne mikroflore čine laktobakterije koje luče mlečnu kiselinu.
Ph vrednost u vagini iznosi 3,3, što znači da je to kisela sredina koja sprečava prodiranje patogenih mikroorganizama.
Ukoliko se ta kiselost naruši i sredina postane više bazna, broj laktobakterija se smanjuje, pa se oslobađa prostor za prodor drugih mikroorganizama. Ta kiselo-bazna ravnoteža se najčešće remeti kad prilikom pranja na sluzokožu dospe sapunica. Nije strašno ako se to desi jednom, ali ti konstantni bazni udari dovode do ozbiljnog narušavanja mikroflore i infekcije.
Prvi simptom je obilniji vaginalni sekret karakterističnog neprijatnog mirisa. Dakle, žena koja koristi običan sapun, (ma kako fin) i hlorisanu vodu , remeti normalnu vaginalnu mikrofloru a to nije nimalo naivno.
Higijenu intimnih delova tela treba održavati samo toplom vodom , što danas u eri kozmetičke industrije zvuči čudno i neverovatno .
Ako se koristi sapun ili specijalni preparat on mora imati  Ph oznaku od 3,8 do 4,5 jer takav sapun neće u velikoj meri uticati na promene bakteriološke sredine u vagini (obratite pažnju na ovu rečenicu : neće u VELIKOJ meri uticati na promenu bakteriološke sredine....ali u nekoj manjoj meri ipak hoće )
Zabranjena su unutrašnja inspiranja, osim po preporuci lekara, jer se time povećava mogućnost infekcije.

VEŠ
Izbacite iz ormana sintetičke gaćice, tange i suviše tesne farmerke jer koža u njima ne može da diše, pa se stvara povoljna sredina za razvoj štetnih bakterija. Pamučni veš nema zamenu.
Takođe, imajte na umu da  ulošci  (dnevni a i oni koji se koriste u toku
menstrualnog ciklusa )prave toplu, vlažnu, zatvorenu sredinu, što je odlična podloga za razne infekcije. Izbacite tampone iz upotrebe . Tampone ne smeju  da koriste žene koje imaju vaginalnu infekciju . Tamponi se menjaju maksimalno na 2 sata što znači da se ne smeju koristiti noću. Pamučna vata nema zamenu .

ŠTA IZAZIVA INFEKCIJU
Žena je već od prve menstruacije izložena promenama, a posebno početkom seksualnog života. Fiziološki, kod svake menstruacije dolazi do porasta pH, što pogoduje infekciji.
Do porasta pH dolazi i prilikom šećerne bolesti, infekcije genitalnog trakta (cervicitis, endometritis, piometra), kao i prilikom hormonalnih poremećaja.
Trudnoća i babinje su takođe stanja u kojima je žena izuzetno osetljiva na infekcije. Čak i dugotrajna primena antibiotika, ispiranja i strana tela u materici takođe pogoduju infekciji.
 Ponekad se neracionalnom upotrebom antibiotika ili i vaginaletama može uništiti normalna vaginalna flora, a time i osnova prirodne odbrane od infekcije.

ZAKLjUČAK
Parfemisani preparati mogu samo zamaskirati neprijatan miris ali ne mogu rešiti zdravstveni problem .
Važno je napomenuti da danas devojkama  savete o intimnoj nezi ne prenose mame i bake, već ih edukuju reklame koje su osmislile kozmetičke kompanije čiji je interes novac i samo novac a ne zdravlje žene .
 U vezi intimne higijene i navika, možete se bez ustručavanja posavetovati i sa ginekologom ili urologom .

KAKO SE ZAŠTITITI OD INFEKCIJA:
1.  tuširajte se samo toplom vodom bez upotrebe sapuna i kupki
2. povremeno uradite piling tela i lica prirodnim preparatima (1-3 puta nedeljno u zavisnosti da li imate suvu ili masnu kožu)
3. koristite svoj i samo svoj peškir posle tuširanja, umivanja ili pranja ruku .
4. koristite udoban pamučni veš i odeću
5. izbacite iz upotrebe tampone, dnevne parfemisane uloške i slične gluposti .
6. kondom je obavezan kod svakog seksualnog odnosa (ne koristi se samo kada planirate trudnoću)
7. najveću opasnost za intimno zdravlje žene (a takođe i muškrca) predstavljaju promiskuitetni odnosi .To je jednostavna istina, bez obzira koliko pred njom zatvaramo oči
8. oprezno koristite javni wc, svoje kupatilo održavajte besprekorno čistim
9. budite oprezni na bazenima i plažama
10. regulišite ishranu .
Izbacite iz upotrebe gazirana pića, alkohol, kafu, cigarete,  slatkiše, brzu, veštačku hranu.
Ishrana neka je većim delom bazirana na povrću, voću, žitaricama i raznim semenkama .

Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu :
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
Hvala


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.