Susamovo ulje je veoma bogato linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne koje naše telo ne može da proizvede.
Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema.
One su takođe zadužene za mladolikost kože i drugih tkiva i sprečavaju sušenje. Najnovija naučna istraživanja su pokazala da esencijalne masne kiseline igraju značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska, nivoa holesterola, i razmene elemenata kroz ćelijske membrane.
One u našem telu učestvuju u pretvaranju hrane u životnu energiju, i pokretanju te energije kroz organizam. Nedostatak linoleinske kiseline, kojom je susamovo ulje bogato, prouzrokuje gubitak kose, probleme sa kožom, nagle promene raspoloženja, stanja slična artritisu, podložnost infekcijama, sporo zarastanje rana, i u najteži oblicima bolesti srca, jetre i bubrega.
Brojna naučna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje susamovog ulja snižava nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca i bubrega. Takođe, dokazano je da ishrana bogata susamom, prirodnim fitoestrogenom u susamovom ulju, smanjuje rizik od bubrežne hipertenzije i bolesti srca .
Susamovo ulje je bogato je i oleniskom kiselinom, jednim od glavnih sastojaka maslinovog ulja (kao i drugih nerafinisanih ulja), koje takođe deluje blagotvorno na kardiovaskularni sistem.
Nerafinisano susamovo ulje sadrži antioksidant sezamol, koji ga štiti od kvarenja.
Antioksidanti su poznati po tome da pomažu telu da se reši slobodnih radikala, koji mogu ozbiljno da naruše zdravlje i prouzrokuju degenerativne promene u organizmu. J
edno istraživanje sprovedeno u Japanu je pokazalo da upravo sezamol značajno ublažuje oštećenja DNK koja prouzrokuju slobodni radikali.
Tamno susamovo ulje se pravi ceđenjem prženih susamovih semenki i fino miriše na dim, ukus mu je nalik koštunjavim plodovima, tamne je boje, mutno.
To je vrhunski proizvod, idealan za svakodnevno kuvanje, pečenje, umake i namaze.
Svetlo susamovo ulje je blažeg mirisa, bistrije i siromašnijeg ukusa. Jeftinije je od tamnog susamovog ulja.
Uglavnom se koristi kod pravljenja velike količine hrane ili za delikatna jela, gde bi jak ukus tamnog susamovog ulja možda bio suvišan.
Susamovo ulje ima visoku stabilnost i otporno je na kvarenje. Posle otvaranja ga treba držati dobro zatvoreno u njegovoj flaši ili nekoj drugoj posudi i staviti ga u fruižider ili na neko hladno, tamno mesto .
Susam leči:
1. suzbija holesterol
2. sprečava zgrušavanje krvi
Ulje susama je dobra prevencija:
1. pojave krvnog ugruška – tromba
2. protiv dugotrajnog zatvora i neredovne stolice
3. za eliminaciju crevnih parazita
4. čišćenje creva
5. lečenje hemoroida (praćenih bolovima i krvarenjem)
6. saniranje povreda
7. saniranje akni
8. čireva
9. bradavica
10. lecenje opekotina
11. glavobolja (oblog sa susamovim uljem)
12. vrtoglavica (oblog sa susamovim uljem)
PROTIV HEMOROIDA I OPEKOTINA
Za lečenje hemoroida samleti kašiku susamovog semena i u to dodati dve kašike vode. Zajedno mešati dok ne nastane pasta, a onda u tako dobijenu pastu dodati i kašičicu putera. Sve dobro umutiti, a zatim namazati na parče tosta i pojesti.
Protiv opekotina lek se pravi tako što se dve kašike susamovog semena potope u čaši vode i stave se u odgovarajuću posudu da ključaju nekoliko minuta. Zatim se sadržaj procedi i ostavi da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj prelazi se preko upaljenih mesta i opekotina više puta dnevno.
Tahini je pasta ili sos od susama.
Izuzetno je zastupljen u mediteranskoj kuhinji, kao i velikom delu Azije i Afrike. Izuzetno je nutritivno zdrava namirnica , tačnije to je mineralno vitaminska antioksidativna bomba!
U sebi pored obilja gvožđa, bakra, magnezijuma, vitamina E, vitamina B1, kalcijuma, sadrzi sesamin koji je određena vrsta fitoestrogena sa antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima.
Recept za tahini pastu:
100 grama susama,
5 kašika maslinovog ulja (takođe se može dodati ulje od susama),
kašičica soli .
Propržiti susam na jakoj vatri (najbolje u teflonskom tiganju)
Budite oprezni da susam ne izgori . Isprženi susam staviti u blender ili mlin za kafu dodati ulje i so i samleti u finu pastu .
Ova pasta se može mazati na hleb ili služiti kao preliv za meso i salate .
Recept sa tahini pastom i šargarepom:
kašika tahini paste
1 narendana šargarepa
peršun
sremski sir (umesto sira može pavlaka po ukusu)
Sve pomešati i mazati na hleb.
Tahini sa ajvarom :
200g posnog sira
100g ajvara
50 g tahini paste
Sve se pomeša i maže na tost ili integralni hleb , ukrasi se maslinama i kriškama paprike..
Tahini sa medom :
1/2kg meda
1/2kg tahini paste
U teglici pomešati med i tahini pastu . Uzimati po jednu kafenu kašičicu ujutru i uveče pre jela . Ova mešavina je odlična za imunitet , pročišćava krvne sudove i regeneriše ih , snižava holesterol i sadrži sedam puta više kalcijuma od kravljeg mleka .
U zemljama u kojima se gaji, susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Na bazi ovog začina pripremaju se napici za potenciju. Da bi se dobio napitak prvo treba pomešati seme susama i maka u istim količinama. U tu mešavinu dodati manju količinu semena koprive, luka i šargarepe, kao i kašiku šećera. Sve sastojke samleti i pomešati. Kašičicu smese rastvoriti u čaši vina i polako piti.
Poestite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu:
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
http://anineslike.blogspot.com/
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
http://anineslike.blogspot.com/
Hvala
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.