Translate

субота, 28. јул 2012.

LANENO SEME


Laneno seme je odličan izvor omega-3-masnih kiselina ali i vitamina i oligo elemenata (fosfora, kalcijuma , kalijuma , cinka, selena, mangana…).
 Najznačajniji sastojak semena je sluz koja se iz celog semena oslobađa u prisustvu vode. Sadrži i fitoestrogene-biljne  hormone hemijske strukture slične estrogenu. Njegova ljuska je tanka, ali bogata celuloznim vlaknima , pa je nesvarljiva. Zato se najbolje iskorišćava mleveno seme.
Upotreba lanenog semena se zbog svojih mnogobrojnih lekovitih dejstava preporučuje za lečenje raznih bolesti i stanja , kao i u ishrani zdravih osoba , preventivno. NjEGOVO DEJSTVO JE : stabiliše nivo šećera u krvi , utiče na smanjenje glukoze u krvi . Reguliše nivo holesterola , smanjuje rizik od srčanog udara  blagotvorno deluje na sve kardiovaskularne bolesti .
        HEMOROIDI
        Olakšava probavu i time ublažava tegobe od strane hemoroida .Laneno seme nabubri i stvori sluz koja mehanički pomaže pražnjenje creva . Prirodni je laksativ, koji je bezbedan za upotrebu i kod beba.
        Smanjuje kašalj i olakšava iskašljavanje . Upravo zbog visokog sadržaja sluzi pomaže kod suvog, neproduktivnog kašlja. Korisno je kombinovati laneno seme i slez.
      OSTEOPOROZA
      Sadrži kalcijum i fosfor, kao i fitoestrogene, pa je dobro u prevenciji kod žena u menopauzi.
      MENOPAUZA
      Ublažava tegobe, jer sadrži fitoestrogen-lignin, koji je odlična alternativa estrogenskoj terapiji.
      Prevencija i podrška u lečenju raka dojke jer sadrže lignine koji imaju antioksidantno i antikancerogeno dejstvo.
      Prevencija tumora prostate i debelog creva .
      Tegobe zbog čira na želucu i gastritisa ublažavaju se zbog prisustva sluzi.
      DETOKSIKACIJA
      Laneno seme vezuje toksine, soli teških metala iz creva i tako ih izbacuje iz organizma.
      MRŠAVLjENJE
      Zbog velike količine biljnih vlakana dodatak svakoj redukcionoj ishrani.
      Ekcemi, psorijaza, akne, opekotine ,
      pomaže regeneraciju ćelija kože
      DEPRESIJA
      Smanjuju rizik od pojave depresije, a deluje i na pamćenje i učenje.
        ČAJ se dobija prelivanjem semena lana sa vrućom vodom. Tako se u vodu ispuštaju sluzave materije.

        ULjE LANA se dobija hladnim ceđenjem iz semenki i vrlo je lekovito. Međutim , ne sadrži ni lignine ni celulozu. Ne sme se termički tretirati , koristi se samo za prelivanje i kao dodatak .
        SAMLEVENO SEME se može pomešati sa medom , dodati u jelo ili razmutiti u vodi ili soku i jednostavno popiti.
        CELO SEME lana se može pomešati sa medom ili dodati u musli i tako pojesti. Potrebno je dobro sažvakati i popiti uz to 1-2 čaše vode ili čaja .
        UPOTREBA LANENOG SEMENA U PREVENCIJI I LEČENJU BOLESTI :
        OPSTIPACIJA – dve kašike semena preliti šoljom vruće vode, promešati, poklopiti šolju i ostaviti da odstoji sat vremena, zatim presuti tečnost u šolju i popiti je ujutro na prazan stomak. Laneno seme će da nabubri i ispusti sluz, sadržanu u tečnosti. Na taj način, popijena tečnost pomaže kod zatvora.
        PREVENCIJA SRČANOG INFARKTA- dve supene kašike samlevenih semenki, popiti sa puno tečnosti. Umesto semena može se uzeti supena kašika lanenog ulja.
        OSTEOPOROZA - napraviti mešavinu meda, semenki lana, semenki suncokreta i bundeve i oraha. Pomešati jednake količine (po 1 supenu kašiku) samlevenih semenki i oraha sa 500 g meda. Uzimati po 1 kašiku svako jutro.
        SUV KAŠALj (za izbacivanje šlajma) - pomešati jednake količine lanenog semena i crnog sleza. Od toga uzeti 2 supene kašike i preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da odstoji i procediti. Piti tokom celog dana.
        KOŽNE BOLESTI – ulje lana i ulje susama pomešati u jednakim količinama i dodati 10 kapi ulja ruzmarina. Ovo ulje namazati u kožu glave za lečenje seboreje. Takođe se može stavljati na isušene krajeve kose, a odlično je za negu suve i oštećene kože.
        Laneno seme se može koristiti i kod jako male dece, trudnica i dojilja, ali 1-2 kašike dnevno.
        Samleveno laneno seme treba čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru, jer će brzo užegnuti . Celo seme nije toliko kvarljivo, pa može da se do korišćenja odloži na hladnom i mračnom mestu, u zatvorenoj posudi.Semenke lana se mogu samleti u mlinu za kafu ili istucati u avanu . Kod upotrebe lanenog semena potrebno je piti dosta tečnosti , prvenstveno vode . Najbolje je samleti seme neposredno pre upotrebe. Laneno ulje treba držati u flaši tamne boje i to na hladnom i mračnom mestu. Kupovati mala pakovanja i potrošiti u roku od 3 nedelje po otvaranju, jer je vrlo kvarljivo.Postoji mogućnost pojave alergije na laneno seme .

        Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu:
        UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
        http://anineslike.blogspot.com/
        Hvala

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.