Translate

субота, 28. јул 2012.

KAKO IZABRATI KVALITETNO MASLINOVO ULJE



Police supermarketa su preplavljene bocama sa maslinovim uljem. Kako odabrati pravo? Ekstra devičansko maslinovo ulje dobija se posle prvog cednjenja maslina, a da bi moglo dobiti naziv ekstra devičansko, ono ne sme imati kiselost veću od 0,8 posto. Ipak, tu granicu nije teško dostići, pa se pod ekstra devičanskim uljem mogu prodavati i maslinova ulja prilično lošeg kvaliteta.
Zbog toga se pri izboru usmerite na ulja koja imaju kiselost manju od 0,5 posto. Tek tako ćete biti sigurni da su masline cedjene neposredno nakon branja. Ako možete pre kupovine isprobajte ulje – kvalitet ćete prepoznati prema blago gorkastom ukusu. Takođe, možete malo ulja izliti na dlan i pomirisati – trebali biste osetiti miris masline ili trave.
Usisate li ga kroza zube, loše ulje razotkriće metalan ukus ili onaj koji podseća na podgrejanu masnoću.
Najveći neprijatelji maslinovog ulja su toplota i svetlost, jer izazivaju brže kvarenje. Potražite ulje u što tamnijim staklenim bocama, a kako biste sprečili brže kvarenje, deo ulja prelijte u manju bocu i čuvajte ga u ormariću što dalje od izvora toplote. Ostatak čuvajte na temperaturi između 14 i 15 stepeni.
Najkvalitetnija maslinova ulja dolaze iz Italije. Ipak, ako kupujete neko talijansko ulje, proverite na etiketi da li je ono zaista tamo i proizvedeno. Ponekad se može dogoditi da se pod etiketom italijanskog krije ulje iz Španije ili Izraela.
Za čuvanje ulja treba izbegavati plastično posuđe. Za manje količine pogodne su manje boce od tamnog stakla. Ulje je najbolje čuvati u prostorijama koje nisu izložene suncu, ali su provetrene. Bocu bi svaki put nakon otvaranja trebalo što bolje zatvoriti kako ulje ne bi upilo mirise druge hrane.
Pravo hladno ceđeno ulje će se uvek zgusnuti ako stoji u frižideru . Ako ostane u potpuno tečnom stanju znači da mu je dodato najverovatnije sojino ulje (koje je jeftinije) ili je u pitanju neka druga mešavina
Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu:
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
http://anineslike.blogspot.com/
Hvala

UZ AROMATERAPIJU OBAVEZNA JE I TERAPIJA MUZIKOM :

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.