Može se reći da je kvas prirodni energetski napitak starih naroda .
Pre više od hiljadu godina proizvodio se u Rusiji , pa ga smatraju ruskim nacionalnim pićem .
Dobija se fermentacijom mešavine raži ili mlevenog ječma , ražanog brašna i šećera . Može biti u obliku bezalkoholnog ili blagoalkoholnog napitka .
Ljudi su danas naučili na istant hranu i piće , pa je zato kvas izašao iz mode iako je veoma zdrav napitak , jer je za njegovu pripremu potrebna složena i dugotrajna procedura .
Od namakanja zrna , klijanja , sušenja do mlevenja i pripreme slada protekne oko 2,5 meseca .
Kvas poboljšava i normalizuje procese razmene materija u organizmu . Reguliše rad želudačno - crevnog trakta , povećava tonus mišića i povoljno utiče na kardiovaskularne bolesti . Takođe je potvrđeno da kvas uništava tifusne i paratifusne mikroorganizme , znači ima i baktericidno dejstvo .
Kvas povećava fizičke i radne sposobnosti i otklanja umor .
Kao i kod mnogih drugih proizvoda i kvas ima kopiju . U Rusiji se falsifikat kvasa pakuje u plastične boce i napravljen je od obojene i aromatizovane gazirane vode.
Brzi kvas od jabuke
- 5 većih jabuka prepoloviti na pola , očistiti od semena
- jabuke zaliti s 2 l hladne vode, staviti da se kuva sve dok se jabuke ne raskuvaju
- zatim procediti kroz gustu gazu, dodati 200 gr smeđeg sećera (prethodno rastvorenog u malo vruće vode) i 10 gr kvasca rastvorenog u 2 kašike tople vode
- sve dobro izmešati , držati u frizideru dok se potpuno ne ohladi
- ohladjeni kvas sipati u boce i dobro zatvoriti
- u frižideru držati još 1-2 dana pre konzumiranja.
Moja fejsbuk stranica :
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja
Pre više od hiljadu godina proizvodio se u Rusiji , pa ga smatraju ruskim nacionalnim pićem .
Dobija se fermentacijom mešavine raži ili mlevenog ječma , ražanog brašna i šećera . Može biti u obliku bezalkoholnog ili blagoalkoholnog napitka .
Ljudi su danas naučili na istant hranu i piće , pa je zato kvas izašao iz mode iako je veoma zdrav napitak , jer je za njegovu pripremu potrebna složena i dugotrajna procedura .
Od namakanja zrna , klijanja , sušenja do mlevenja i pripreme slada protekne oko 2,5 meseca .
Kvas poboljšava i normalizuje procese razmene materija u organizmu . Reguliše rad želudačno - crevnog trakta , povećava tonus mišića i povoljno utiče na kardiovaskularne bolesti . Takođe je potvrđeno da kvas uništava tifusne i paratifusne mikroorganizme , znači ima i baktericidno dejstvo .
Kvas povećava fizičke i radne sposobnosti i otklanja umor .
Kao i kod mnogih drugih proizvoda i kvas ima kopiju . U Rusiji se falsifikat kvasa pakuje u plastične boce i napravljen je od obojene i aromatizovane gazirane vode.
Brzi kvas od jabuke
- 5 većih jabuka prepoloviti na pola , očistiti od semena
- jabuke zaliti s 2 l hladne vode, staviti da se kuva sve dok se jabuke ne raskuvaju
- zatim procediti kroz gustu gazu, dodati 200 gr smeđeg sećera (prethodno rastvorenog u malo vruće vode) i 10 gr kvasca rastvorenog u 2 kašike tople vode
- sve dobro izmešati , držati u frizideru dok se potpuno ne ohladi
- ohladjeni kvas sipati u boce i dobro zatvoriti
- u frižideru držati još 1-2 dana pre konzumiranja.
Moja fejsbuk stranica :
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja
Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu:
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.