Translate

субота, 15. септембар 2012.

JABUKOVO SIRĆE LEK PROTIV PERUTI


Jabukovo sirće se tradicionalno koristi za negu kože i kose. Njegovom upotrebom kosa postaje sjajnija i izgleda zdravije.

Zdrava kosa ima pH nivo izmešu 4 i 4.5 – kada
se nalazi u ovakvom stanju kutikule su spuštene i zatvorene pa je dlaka glatka i bolje reflektuje svetlost. Prirodni pH kose je dakle blago kiseo. Farbanjem, hemijskim tretiranjem kose, ali i pranjem šamponom podiže se pH vrednost kose. Kada kosa ima viši pH postaje porozna i ne leži ravno već leti na sve strane. Tada se kosa mrsi, deluje manje uredno i više se lomi.

Pošto je sirće kiselo, sa pH vrednošću između 2.5 i 3.5 (u zavisnosti od vrste i koncentracije), odlična ideja je da ga koristite razblaženo pri završnom ispiranju. Tako ćete smanjiti pH vrednost koja može biti podignuta iz više razloga – kutikule će se spustiti, kosa će biti sjajnija, manje umršena, lakša za oblikovanje i lepršava.

Šamponi, farbe za kosu, blanš itd. su bazni, pa vam treba nešto što će po sastavu biti kiselo – to nešto može biti upravo jabukovo sirće. Ako se koristi češće nego što je potrebno ili u velikim koncentracijama, jabukovo sirće može isušiti kosu , zato se rastvor koristi jednom nedeljno i tada daje odlične rezultate .
Jabukovo sirće takođe uklanja naslage minerala koji nastaju kao posledica korišćenja tvrde vode i zbog nečistog vazduha. Uklanja i sebum i naslage proizvoda za stajling.

KAKO SE JABUKOVO SIRĆE KORISTI ZA ISPIRANjE KOSE ?
Neposredno pre pranja kose pomešajte jedan decilitar jabukovog sirća sa jednim litrom vode. Ovo sipajte u plastičnu flašu i koristite kao sredstvo za ispiranje na kraju pranja kose. Kosa će biti mekša i sjajnija a perut će nestati već posle prvog pranja ( ovaj postupak redovno ponavljati jednom nedeljno).
Važno je napomenuti da kosa neće mirisati na sirće kada se osuši .

Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu :



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.