Translate

недеља, 29. јул 2012.

ČAJ KAO LEK I OSVEŽAVAJUĆI NAPITAK

SOK I ČAJ OD BRUSNICE
Lekovita svojstva svežeg soka od brusnica temelje se na visokom sadržaju tanina, koji sprečava prolaz bakterija kroz ćelijske membrane. Znači , redovno korištenje soka od brusnica može značajno poboljšati naš imunološki ssistem. Naime, brusnice povećava dejstvo antibiotika, naročito kod lečenja bolesti probavnog sistema i infekcija mokraćnih organa. U plodovima brusnice otkriveni su brojni bioflavonoidi (velika skupina prirodnih spojeva iz biljaka) koji imaju snažno antioksidantno delovanje kojim se smanjuje rizik od nastanka i metastaziranja različitih karcinoma (naročito raka dojke i debelog crijeva).
Brusnica je izvrstan prirodni lek i za kardiovaskularne bolesti, metaboličke poremećaje, kod lečenja gripa, uništavaju bakterije koje su naseljene u ustima i koje s vremenom dovode do raznih bolesti zubi i desni. Istraživanja su pokazala kako sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori koji je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu.
Redovno konzumiranje svežeg soka od brusnica značajno smanjuje rizik od trovanja hranom i sprečava razvoj enterovirusa jer ima sposobnost inhibicije rasta bakterija poput Escherichie coli i Staphylococcus aureusa . Takođe utiče na povećano izlučivanje želudačanih sokova i gušterače , pa se često preporučuje i prilikom lečenja bolesti probavnog sistema. Poboljšava apetit, asimilaciju hrane, normalizuje metabolizam pa se preporuča kod gastritisa (ali samo s niskom kiselosti), kolitisa i kod lečenja bolesti jetre. U slučaju malaksalosti i nakon velike temperature, pije se voda u kojoj su zdrobljene bobice brusnice ili se kuva čaj od cveta. Brusnice su jedna od najzdravijih vrsta voća, može se konzumirati sveža, kao sok ili čaj a isto tako moguće je napraviti i više vrsta jela od brusnica.



ZELENI ČAJ ZA SVE
U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”. Zeleni čaj možete da konzumirate sa limunom ili da ga mešate sa drugim aromatičnim biljem radi neutralizacije gorkog ukusa. Ovaj čaj pokazuje antikancerogeno dejstvo, sprečava razvoj ateroskleroze (začepljenja krvnih sudova) i srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti. Takođe , snižava nivo holesterola , pa se primenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi. Zeleni čaj sadrži fluoride , koji sprečavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima , koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija , prehlada smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa.
Upotrebom zelenog čaja sprečava se razvoj malignih ćelija, a redovno konzumiranje je povezano sa smanjenom incidencom razvoja: raka jajnika, kolona, jednjaka, mokraćne bešike, pluća, pankreasa, prostate, kože.

Preparati zelenog čaja se primenjuju lokalno za tretman virusnih infekcija (groznica - herpes virus, polne bradavice).
Ako imate problema sa zadahom iz usta , ranicama u usnoj duplji ili čestim infekcijama grla razmislite o tome da uvedete konzumiranje zelenog čaja ili ispiranje grla istim. Takođe , možete očistiti ranice u ustima vaticom natopljenom čajem.
Koristi se i za povećanje krvnog pritiska.

ČAJ OD LAVANDE
Koristi se kao blago sredstvo za umirenje i ublažavanje stomačnih tegoba nastalih usled nervoze. Spolja se koristi u smešama za kupanje i za draženje kože.
Lekovita svojstva:
Čaj od lavande blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje , pospešuje izlučivanje mokraće , menstruaciju, a deluje i na porođaj.

Preporučuje se u lečenju bolesti mozga i živaca , protiv nervoznog lupanja srca , grčeva u crevima , migrene , neurastenije , histerije i sklonosti napadima nesvestice. 
Akne , masna koža , dermatitis , cistitis , psorijaza , ekcemi , atletsko stopalo, alergije , astma, bronhitis , zapaljenje grla , infekcije usne duplje , kašalj , upala sinusa , konjuktivitis , migrena , glavobolja , modrice , opekotine , posekotine , uznemirenost , depresija , stres , hipertenzija, dismenoreja , bol u uhu , neprijatan zadah , teškoće sa varenjem. 
Lavanda u vidu obloga odlično ublažava opekotine i rane , jer ima snažno antiseptičko dejstvo. 
NANA LEČI STOMAČNE TEGOBE I SMANjUJE MALjAVOST KOD ŽENA
ako vas muče stomačne tegobe, nadimanje i dijareja, skuvajte čaj od pitome nane jer su brojna istraživanja pokazala da ova biljka umiruje creva i otklanja bol u stomaku. Listove nane treba brati dok su mladi jer tada sadrže najviši procenat eteričnih ulja, koja ovu biljku čine lekovitom i daju joj karakterističan miris. Pitoma nana ima jači miris od divlje i sadrži veće količine mentola , lekovite materije koja blagotvorno deluje na probavu.
Turski naučnici su posle opsežnih istraživanaja došli do zaključa da konzumiranjem 2-5 šoljica dnevno čaja od nane smanjuje maljavost kod žena .
Čaj: kašiku suvih listova nane prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji pola sata, procedite i popijte. Odrasli treba dnevno da piju tri šolje čaja, a pošto je blag, mogu ga piti i deca.

ČAJ PROTIV MUČNINE
Čaj od đumbira ublažava gastritis i poznat je kao lek protiv mučnine.
Za smirivanje želuca: Čajna mešavina od kardamona, mlevenog kima i đumbira smiruje želudac. Po želji dodajte i cimet.
             ČAJ OD KAMILICE
 Čaj od kamilice i lavande deluje umirujuće i odličan je za sve one koji imaju problem sa spavanjem. Pijte ga tokom celog dana ili jednom pre spavanja . Kamilica dobro reguliše crevnu floru . Pomaže kod problema sa varenjem i reguliše grčeve u stomaku i povraćanje . Kamilica se ne kuva zato što ima eterična ulja koja ključanjem ispare .


ČAJ OD LIPE
Čaj od lipe pospješuje znojenje, pa se upotrebljava kod povišene temperature. Posebno se koristi kod gripa , prehlade i kijavice .
 Čaj od lipe pomaže nadraženoj i oštećenoj sluzokoži pa se koristi kod upale grla i za ublažavanje kašlja.
Čaj od lipe se koristiti za ublažavanje grčeva ali i za smirenje živaca i kod nesanice. Oporavlja organizam izložen psihičkim naporima.
Kod konzumiranja čaja od lipe potreban je određeni oprez jer se ne smije konzumirati u prevelikim količinama jer može izazvati srčane tegobe.

ČAJ OD KOPRIVE
Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka, a najčešće se koriste list i koren koprive. Koristi se za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, pa je našla primenu kod svih oboljenja izazvanih akumuliranjem toksina u organizmu (ekcemi, glavobolje, reumatizam, giht, artritisi). Kopriva ima blagotvorno dejstvo kod raznih oboljenja koja nastaju kao posledica preteranog opterećenja jetre, žuči, slezine i bubrega toksičnim materijama. Jetra i bubrezi su odgovorni za prerađivanje i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Ukoliko su ovi organi preopterećeni ili ne uspevaju da izluče štetne materije napolje, nastaje pogodno tlo za razvoj oboljenja koja nastaju kao posledica opterećenosti toksinima (reuma, giht, migrene, ekcemi). Kopriva sprečava nastanak peska u bubrezima i bešici.
Zahvaljujući svojstvima da pročišćava krv i vraća snagu, kopriva se koristi u kuri od mesec dana radi pročišćavanja organizma i pripreme za zimu (u jesen), odnosno oporavka (u proleće). U periodu posle zime, kod stanja opšteg zamora i iscrpljenosti („prolećni umor“), kura čajem od koprive upotrebljenim u vidu 2-3 šoljice tokom dana čini da se čovek relativno brzo mnogo bolje oseća, vraća mu se energija i snaga.
Kopriva je bogata gvožđem, pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom gvožđa. U narodnoj medicini se smatra da kopriva "jača krv", pa se korisiti kod bledila, anemija, malokrvnosti, nedostatka energije, brzog umaranja.
Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, pa je neki travari smatraju za prirodni multimineralni i multivitaminski kompleks. Kopriva sadrži vitamin C, karotenoide (provitamin A), vitamin K, B2, B5, gvožđe, kalcijum, magnezijum,fosfor, silicijumovu kiselinu (mravlju kiselinu i histamin koji žare). Koren koprive ulazi u sastav čajnih mešavina za lečenje oboljenja uvećane prostate i upala mokraćnih puteva. Kopriva sadrži komponente koje regulišu nivo slobodnih androgena (muških polnih hormona), posledično se povećava metabolizam u otečenom tkivu prostate, eliminiše se zastoj tečnosti i otvaraju suženi mokraćni putevi.
Kopriva se koristi i kod katara želuca, oboljenja disajnih organa, želudačnih čireva, čira na dvanaestopalačnom crevu, plućnih oboljenja.
Kopriva se primenjuje i protiv opadanja kose i peruti u vidu šampona i tinktura za utrljavanje u koren kose, ali i kao čaj i tinktura za unutrašnju upotrebu. Opadanje kose je česta prateća pojava anemije, pa kopriva koja je bogatagvožđem utiče na rešenje pravog uzroka problema. Sem gvožđa, kopriva sadrži i silicijumovu kiselinu, a silicijum je neophodan gradivni element koji omogućava izgradnju kože i kose. Stoga se kopriva uspešno koristi i kod kožnih oboljenja: ekcemi, herpes, akne, lišajevi, gljivice.
Kod gihta i reumatskih oboljenja kopriva se primenjuje i u vidu kupki, oko 200g lista koprive se stavi u kupku. Pošto je dobar diuretik (stimuliše izlučivanje tečnosti) kopriva doprinosi i izlučivanju mokraćne kiseline, koja prouzrokuje giht, kao i drugih razgradnih produkata metabolizma.
Kopriva stimuliše rad organa za varenje, smanjuje bolove u želucu, stimuliše sekreciju želudačnih žlezda, stimuliše funkcionisanje jetre, žuči, slezine i pankreasa. Doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi , zahvaljujući uticaju na gušteraču. Smatra se da utiče i na smanjenje holesterola u krvi , pa usporava procese ateroskleroze. Kopriva smanjuje sklonost ka krvarenju , ublažava preobilna menstrualna krvarenja, krvarenja iz nosa , iz želuca zahvaljujući prisustvu vitamina K. Čaj od koprive se koristi i kod alergijskih oboljenja, pri čemu ga treba piti tokom dužeg vremenskog perioda.

Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom:
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
http://anineslike.blogspot.com/
Hvala

PORED LEČENjA BILjNIM PREPARATIMA OBAVEZNA JE I TERAPIJA MUZIKOM :

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.