Translate

уторак, 22. јануар 2013.

MLEKO KRAVE JE ZDRAVO I KORISNO ALI ZA TELE

Priroda je udesila jedan savršen mehanizam za hranjenje svih sisara u najmlađem uzrastu. A to je dojenje.
Kada mladunci odrastu , prelaze na čvrstu hranu i tada dojenje prestaje  jer prestaje i potreba za tom vrstom hrane .
To je sasvim jasno i logično životinjama , ali ljudima očigledno nije, jer su sebi uvrteli u glavu da  život i zdravlje njih i njihovih potomaka vise o koncu ako svakodnevno ne konzumiraju kravlje mleko .

Majka u toku laktacije proizvodi mleko koje ima odgovarajući hemijski sastav i hranjivu vrednost u idealnoj proporciji za bebu . Ako se majka zdravo hrani, ima zdrave životne navike i okružena je pažnjom i ljubavlju svih ukućana a posebno svog supruga, nemoguće je da izgubi mleko ili da je mleko lošeg kvaliteta .
Ali ako majka koja doji bebu puši, pije akohol ili konzumira narkotike, nezdravo se hrani ili je pod stresom zbog loših porodičnih odnosa, svađe i porodičnog nasilja naravno da će mleko presahnuti .
Sem toga mlade mame su često razmažene i nespremne da podnesu bilo kakvu žrtvu u životu, pa čak ni zbog svoje bebice i zato im je najlakše da prirodnu hranu iz svojih grudi zamene za nezdravu veštačku hranu.

Krava proizvodi mleko koje je idealno za tele .
Nisu nam potrebna naučna istraživanja da bismo iz ovoga zaključili da za ljude nije poželjno da konzumiraju životinjsko mleko u količinama kako to danas propagira industrija koja se bavi preradom ove namirnice (njima je u interesu da prodaju što više svojih proizvoda pa zato i moraju da se reklamiraju a na vama je da o tome razmislite i donesete razuman zaključak).


Utvrđeno je da kravlje mleko utiče na pojavu (ili pogoršanje) nekih bolesti  : arteroskleroze, ciste na jajnicima , mioma materice, a kod dece koja svakodnevno koriste ovu namirnicu primećene su razne alergijske reakcije, tromost , hroničan umor i problemi sa učenjem .
NA KOJI NAČIN KRAVLjE MLEKO DOPRINOSI POJAVI OSTEOPOROZE ?

Iako to deluje nelogično (jer je mleko bogato kalcijumom) ono je jedan od uzročnika nastanka osteoporoze . Evo kako se to dešava :
Kravlje mleko ima puno proteina, (tri puta više od majčinog) . Taj višak ne dozvoljava ljudskom organizmu apsorciju  gvožđa i kalcijuma .
Sem toga , čovek ne može da preradi veće količine ovog proteina , tako da u crevima ne dolazi do njegove razgradnje i apsorcije već truljenja . Materije nastale ovim procesom dospevaju u krvotok i utiču da se poveća kiselost krvi . Da bi krv održala svoju hemijsku ravnotežu (tj. ostala blago alkalna) ona povlači minerale(naročito kalcijum) iz kostiju i tako nastaje demineralizacija koja vodi osteoporozi .
Litar kravljeg mleka ima 1200 mg kalcijuma, a majčinog oko 300mg . Međutim, kalcijum se 3 puta više apsorbuje iz majčinog nego iz kravljeg mleka. Razlog tome je odnos kalcijuma i fosfora koji se u kravljem mleku nalazi u razmeri 1,2:1 dok u majčinom 2,3:1.
Višak fosfora u kravljem mleku sprečava apsorciju kalcijuma .

Mleko koje se danas proizvodi na farmama je lošeg kvaliteta zbog zatrovanosti stočne hrane različitim hemikalijama koje se koriste za zaštitu useva i u njemu se mogu naći ostaci lekova koji se daju životinjama (hormoni rasta, antibiotici)

Proces pasterijzacije takođe negativno utiče na količinu hranjivih materija u mleku, kao i proces homogenizacije pri čemu se koriste visoke temperature a mlečne masti razbijaju na sitne kapljice što remeti varenje .
Poznata je činjenica da tele hranjeno pasterizovanim mlekom može da živi samo šest nedelja .
Sam način gajenja životinja na farmama je potpuno nehuman i stresan za životinju, pa samim tim ni mleko ne može biti kvalitetno i zdravo .
To je čista logika , to je nešto što svi znamo ali ne želimo o tome da razmišljamo .
Najlakše je otići u prodavnicu i iz šarenog hladnjaka uzeti simpatičan tetrapak sa nasmejanom kravicom koja na livadi gricka listić deteline , iako ta ista jadna kravica nikad sem svog skučenog boksa nije videla ni nebo ni Sunce ni Mesec a sem hladnog aparata za mužu na svojoj koži nije osetla ni prolećni vetar, ni letnju kišu ni miris samoniklog bilja na rascvetaloj livadi .
http://anazadecu.blogspot.com/



Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu:
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.