Translate

субота, 27. октобар 2012.

GROMOVITA KOPRIVA


Perunova rođaka
Kopriva je tajanstvena biljka koja raste na tajnovitim mestima : u hladu trošnih razrušenih zidina, kraj crvotočne tarabe na kraju sela, na bunjištu i na svim onim senovitim mestima u prirodi gde ljudi ne zalaze često .
Rimljani su se kitili lovorovim listom iz straha od božje srđžbe a naši seljaci  su kitili sebe i verige koprivom, u rano proleće pre nego što prvi put zagrmi da bi ih ova čudesna biljka zaštitila od groma.
Slovenski Bog groma, munja i oluja Perun je imao jednu rođaku na
Zemlji, a to je kopriva. Od njegove srđžbe strepeli su i ljudi i biljke i životinje. Bio je u stanju da zgromi i pretvori u prah i pepeo sve što mu se nađe na putu, ali nikada nije udarao tamo gde raste njegova omiljena rođaka kopriva.
Perun je odavno otišao u legendu ali gromovi i dalje poštuju stari zavet :
                   " GROM NE UDARA U KOPRIVU !"
Od koprive takođe strepe i sve nečiste sile koje bi na razne načine htele da naude ljudima, posebno trudnim ženama i bebama koje su najosetljivije . Ali ako trudnica uz sebe nosi koprivu ili je stavi ispod jastuka kada spava, a novorođenče se okupa u vodi u kojoj je bila potopljena kopriva, onda su potpuno zaštićeni i nema nikakve opasnosti .
U proleće, oko Đurđevdana, kopriva se pomeša sa ostalim biljkama  i daje stoci da jede da bi mleko bilo kvalitetno i obilno . Iz istog razloga bi i svaka žena koja doji bebu , trebala da konzumira jela ili napitke od koprive .
Grci su nekada davno, koristili koprivu za masažu protiv reumatskih bolova i artritisa .Taj način lečenja je skoro zaboravljen zato što je neprijatan ali je veoma efikasan .
 Kopriva poboljšava rad probavnog sistema, od svih biljaka  najbogatija je gvožđem, a sadrži i kalcijum, kalijum, fosfor, vitamin C, karoten (provitamin A), organske kiseline i flavonoide. Koristi se kod anemije, reumatizma, bolesti probavnih organa, ateroskleroze, migrene, bubrežnih bolesti ...

TINKTURA OD KOPRIVE
Jedna šaka sitno iseckanog korena koprive i dve šake sitno iseckanog lista i stabla koprive preliti sa litar ljute komovice . Stoji na toplom mestu 15 dana i svakodnevno se promućka . Procedi se  i pije 3 puta dnevno, po 15 kapi u pola čaše vode pola sata pre jela .
Koristi se kod anemije i utiče na porast crvenih krvnih zrnaca .
Tinktura koprive ima diuretski efekat, pomaže kod bolesti urinarnog sistema (upala bubrega i mokraćnih kanala, kamen u bubregu, uvećana prostata).
Omogućava pojačano izlučivanje mokraćne kiseline, pa se daje kod gihta.
Zbog visokog sadržaja tanina pomaže kod krvarenja ( čir na želudcu , pojačano menstrualno krvarenje, hemoroidi).
Deluje analgetski ( protiv bolova ) pa se savetuje kod bolova u kičmi i zglobovima.
Zbog antibakterijskog i antivirusnog dejstva koristi se kod različitih upalnih procesa.
Kopriva je jedan od najboljih čuvara funkcije jetre.
Svojim uticajem na gušteraču pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Zahvaljujući prisustvu kvercetina, kopriva stabiliše mastocite ( ćelije odgovorne za alergijske simptome ) i sprečava oslobađanje histamina kod alergijskih reakcija.

SIRUP OD KOPRIVE
* 300 g vrhova koprive
* 650 g smeđeg šećera
* 350g filtrirane ili kupovne vode
* 3 limuna
Mlade koprive očistiti, oprati i iseckati.
 Zakuvati šećer s filtriranom vodom i kuvati dok se ne rastopi.
 Kada provri , prikupiti penu koja će se stvoriti na površini i baciti je – ponavljati postupak dok pena na površini rastvora šećera i vode sasvim ne nestane.
 Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi . U hladan sirup staviti vrhove kopriva (vršci kopriva moraju da budu dobro prekriveni sirupom). Zatim sipati sok od 3 limuna .
Tako pripremljen sirup ostaviti da odstoji nekoliko sati (ili preko noći)   zatim se promeša , procedi kroz gazu i sipa u sterilizovanu flašu od tamnog stakla . Sirup od koprive je najbolje čuvati u frižideru gde može da stoji nekoliko meseci .

KREMA OD KOPRIVE
 5 velikih kašika sitno iseckanog lista koprive
100gr neslane svinjske masti
Mast se zagreje i u nju se stavi iseckana kopriva . Odstoji 12h , zatim se ponovo zagreje da se otopi procedi se i sipa u teglicu . Čuva se u frižideru .
Ova mast je efikasan lek za ispucalu kožu , protiv bububuljica i akni , hemoroida , dobra je za masažu tela protiv reume i artritisa . Maže se više puta dnevno .
KOPRIVA U BAŠTI KAO PRIRODNO ĐUBRIVO

Koristi se kao sredstvo za prskanje ili zalivanje za odbranu od štetočina i jačanje otpornosti biljaka.
Sastojci:
- 1 kg sveže ili 200 grama suve koprive, ubrane pre nego procveta.
- 10 litara kišnice ili odstajale vode.
Kopriva se pomeša sa kišnicom u plastičnoj posudi i ostavi da odstoji 3-4 dana . Posle 3-4 dana tečnost počinje fermentisati na suncu i tada se koristi kao sredstvo za prskanje , protiv biljnh vaši i ostalih bubica koje napadaju biljke (razređena u razmeri 1:50).
Kao đubrivo za zalivanje koristi se razrjeđeno 1:10 . U ovoj koncentraciji zaliva se samo  zemlja u području biljaka (ne po zelenim delovima biljke). Prirodno tečno đubrivo od koprive je dobro za cveće i sve povrtarske kulture sem za :pasulj , crni i beli luk i grašak .

ČORBA OD KOPRIVE  "Vatreni poljubac"

1/2-1kg mlade očišćene i oprane koprive
1 glavica crnog luka i 2 češnja belog luka
Malo maslinovog ulja,
1 kašika kukuruznog brasna, limunovog soka,so i biber
Sitno iseckati luk i prodinstati ga na ulju . Dodati sitno iseckanu koprivu i kukuruzno brašno i sacekati da  kopriva omekša (oko 1 minut). Doliti vode, posoliti i pobiberiti. Kuvati max 10 min .i na kraju dodati sitno seckani beli luk i malo soka od limuna . U tanjir sa čorbom od koprive se može sipati i kašičica pavlake .
PROJA SA KOPRIVOM
"Perunova proja"
3 čaše od jogurta sitno iseckane koprive
4 jaja
1 prašak za pecivo
300 g sira
malo soli
1 čaša od jogurta belog brašna
1 čaša od jogurta kukuruznog brašna
1/2  čaše od jogurta ulja
1 čaša jogurta .
Koprivu oprati i kratko obariti dok ne omekša (1-2min) . Ohlađenu koprivu sitno iseckati i posoliti. Umutiti jaja mikserom i dodati sira , brašno, ulje, koprivu, prašak za pecivo, jogurt. Sve sastojke dobro ujediniti. Peći u nauljenoj i brašnom posutoj tepsiji na 220 stepeni oko 20min.

PITA "Neće grom u koprive"
500gr kora za pitu
500gr obarene iseckane koprive
4 jajeta,
12 kasika ulja,
1 pavlaka
300gr izmrvljenog sira.
Belanca od 3 jajeta se umute mikserom , dodaju se žumanca , a kada se i ona umute doda se kopriva , ulje , sir, pola šolje pavlake i so po ukusu . U nauljen pleh se najpre stave 3 kore zatim fil i tako redom dok se sav materijal ne potroši . Pita se iseče na kocke, umuti se pola pavlake i 1 jaje i ravnomerno se prelije preko cele pite . Peče se 20 -30 min na 220c .
 Vodite račna o tom , da se kopriva mora ubrati na mestima koja nisu zagađena pesticidima . Nemojte se bojati ako vas kopriva ožari, to je neprijatno, ali veoma lekovito.

Moja fejsbuk stranica :
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja
https://www.youtube.com/playlist?list=PLXcY6K6NBtU0eWdlqNEVq_H4ZnnUh7koo

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.