Limun je kao moćan antioksidans dokazani lek protiv raznih vrsta bolesti pa i raka, poznato je vekovima u nazad.
Limun sadrži 22 antikancerogena jedinjenja, uključujući i prirodno ulje koje usporava i zaustavlja rast tumora. Takođe sadrži supstancu koja sprečava deobu ćelija raka.
Beli luk i limun su osnovni sastojci starog tibetanskog leka, nastalog pre vise od 2000 godina za koji se zna, da izmedju ostalog, sprečava nastanak tumora. Danas se govori o tome da limun ima najblagotvorniji efekat na ciste i tumore. Povoljno utiče na sve oblike raka a posebno raka pluća, dojke, prostate, debelog creva i pankreasa.
Vitamin C popravlja imunitet organizma i usporava proces starenja, dok limunska kiselina neutrališe otrovne materije iz organizma, olakšava varenje i pospešuje sagorevanje masti.
Na sreću, limun se može upotrebljavati tokom cele godine i to u različitim oblicima: kao limunada, dodatak čajevima, sokovima, sosovima, čorbama, slatkim i slanim kolačima, uz ribu, meso...
Ne zaboravite da je i kora od limuna jestiva i korisna. Limonin iz kore limuna ima antiseptičko dejistvo a flavonoidi podsticu razmenu kiseonika u telu .
Kada je reč o dijabetesu i svojstvima koja mogu koristiti osobama sa tom bolešću, limun sadrži hesperetin koji snižava nivo šećera u krvi.
Stručnjaci preporučuju da se konzumira iz preventivnih razloga, jer pomaže kod problema sa žučnom kesom i kamenom u bubregu.
Efikasan je pri lečenju prehlade i upalnih procesa, a pokazalo se da limun ima i antivirusni efekat. Svež sok limuna delotvoran je i za regeneracije jetre.
Limun sadrži supstance koje znatno mogu da ublaže alergijske reakcije, probleme sa vidom izazvane dijabetesom, kao i degenerativne moždane procese, poput onih koji prate Parkinsonovu bolest.
Možda zvuči neobični i kontradiktorno ali limun neutrališe želudačnu kiselinu .
Limun , iako kiseo , pravi dobru pH vrednost u organizmu. Ako svakodnevno uzimate jedan ceđen limun u čaši vode , on stvara alkalnu sredinu i poništava dejstvo kiseline , tako da je vrlo delotvoran protiv nadutosti i gastritisa.
Ukoliko želite da ojačate imunitet, pripremite smesu od 4 limuna, 300g orha, 150g suvog grožđa i 200g sveže šargarepe. Sve sameljite i dodajte kilogram meda da masa postane dovoljno kompaktna kako biste je lakše uzimali poput sirupa. Jedite dnevno tri puta po jednu kašiku pre jela. Deca ovaj lek uzimaju na isti način, ali kafenu kašičicu.
Limun efikasno eliminiše štetne gasove i poboljša probavu. Ukoliko postoje problemi, treba svakodnevno konzumirati sok jednog limuna razblaženog toplom vodom.
Moja fejsbuk stranica:
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja
RECEPT ZA MARMELADU OD LIMUNA I RUZMARINA :
Kako pripremiti limunadu za eliminaciju toksina?
½ - 1 limun
300 ml vode
1 štapić cimeta
mrvicu ljute papričice (čilija ili feferona u prahu)
Iscedite limun, dodajte vodu, papričicu i po želji cimet. Poslužujte na sobnoj temperaturi.
Iako je cimet opcionalan, istraživanja su pokazala da može da pomogne da se uspostavi ravnoteža šećera u krvi, pa ako vam se sviđa njegov ukus, pomoću cimeta možete da zasladite limunadu. Limunadu dobro promešajte. Ljuta papričica će pojačati ukus i podstaći će prirodno zagrevanje tela, tačnije daće vam osećaj topline, te će ubrzati proces čišćenja i eliminaciju toksina.
Moja fejsbuk stranica:
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja
Limun sadrži 22 antikancerogena jedinjenja, uključujući i prirodno ulje koje usporava i zaustavlja rast tumora. Takođe sadrži supstancu koja sprečava deobu ćelija raka.
Beli luk i limun su osnovni sastojci starog tibetanskog leka, nastalog pre vise od 2000 godina za koji se zna, da izmedju ostalog, sprečava nastanak tumora. Danas se govori o tome da limun ima najblagotvorniji efekat na ciste i tumore. Povoljno utiče na sve oblike raka a posebno raka pluća, dojke, prostate, debelog creva i pankreasa.
Vitamin C popravlja imunitet organizma i usporava proces starenja, dok limunska kiselina neutrališe otrovne materije iz organizma, olakšava varenje i pospešuje sagorevanje masti.
Na sreću, limun se može upotrebljavati tokom cele godine i to u različitim oblicima: kao limunada, dodatak čajevima, sokovima, sosovima, čorbama, slatkim i slanim kolačima, uz ribu, meso...
Ne zaboravite da je i kora od limuna jestiva i korisna. Limonin iz kore limuna ima antiseptičko dejistvo a flavonoidi podsticu razmenu kiseonika u telu .
Kada je reč o dijabetesu i svojstvima koja mogu koristiti osobama sa tom bolešću, limun sadrži hesperetin koji snižava nivo šećera u krvi.
Stručnjaci preporučuju da se konzumira iz preventivnih razloga, jer pomaže kod problema sa žučnom kesom i kamenom u bubregu.
Efikasan je pri lečenju prehlade i upalnih procesa, a pokazalo se da limun ima i antivirusni efekat. Svež sok limuna delotvoran je i za regeneracije jetre.
Limun sadrži supstance koje znatno mogu da ublaže alergijske reakcije, probleme sa vidom izazvane dijabetesom, kao i degenerativne moždane procese, poput onih koji prate Parkinsonovu bolest.
Možda zvuči neobični i kontradiktorno ali limun neutrališe želudačnu kiselinu .
Limun , iako kiseo , pravi dobru pH vrednost u organizmu. Ako svakodnevno uzimate jedan ceđen limun u čaši vode , on stvara alkalnu sredinu i poništava dejstvo kiseline , tako da je vrlo delotvoran protiv nadutosti i gastritisa.
Ukoliko želite da ojačate imunitet, pripremite smesu od 4 limuna, 300g orha, 150g suvog grožđa i 200g sveže šargarepe. Sve sameljite i dodajte kilogram meda da masa postane dovoljno kompaktna kako biste je lakše uzimali poput sirupa. Jedite dnevno tri puta po jednu kašiku pre jela. Deca ovaj lek uzimaju na isti način, ali kafenu kašičicu.
Limun efikasno eliminiše štetne gasove i poboljša probavu. Ukoliko postoje problemi, treba svakodnevno konzumirati sok jednog limuna razblaženog toplom vodom.
Moja fejsbuk stranica:
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja
RECEPT ZA MARMELADU OD LIMUNA I RUZMARINA :
- 500 g limuna - očišćenog mesa limuna
- 400 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašičice likera od ruže (može se izbaciti a može i zamjeniti nekim drugim likerom po želji)
- 3-4 grančice ruzmarina
- 1/2 kesice želatina + 2-3 kašičice šećera
- Limun oguliti, odstraniti bele kožice i meso limuna naseckati
- Mesu limuna dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umešati
- Grančice ruzmarina staviti u kuhinjsku vrećicu ili omotati u gazu i natopiti u limun sa šećerom.
- Staviti na hladno mesto i neka tako stoji 2-3 sata (može ostati i preko noći)
- Zatim izvaditi grančice ruzmarina i ocediti ih , a smesu limuna i šećera staviti da se kuva.
- Kada provri , kuvati uz stalno mješanje oko 5 minuta.
- Zatim dodati liker od ruže (ili neki drugi liker po želji ili ga jednostavno preskočiti)
- Dodati naseckani ruzmarin (1 kašičica svežeg ili 2-3 kašičice suvog ruzmarina)
- Kuvati još 5 minuta uz stalno mešanje (i sada dolazi vrijeme kada šećer pomalo postaje smeđ i daljnjim kuvanjem marmelada više neće biti žuta)
- Sada u smesu dodati želatin pomešan sa 2-3 kašičice šećera, dobro ga umešati, neka opet uzavri i kuvati još oko 2-3 minuta.
- Marmelada je gotova.
- Razliti je u čiste i zagrejane teglice, dobro zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoji 10 minuta.
- Nakon 10 minuta okrenuti teglice na pravu stranu .
Kako pripremiti limunadu za eliminaciju toksina?
½ - 1 limun
300 ml vode
1 štapić cimeta
mrvicu ljute papričice (čilija ili feferona u prahu)
Iscedite limun, dodajte vodu, papričicu i po želji cimet. Poslužujte na sobnoj temperaturi.
Iako je cimet opcionalan, istraživanja su pokazala da može da pomogne da se uspostavi ravnoteža šećera u krvi, pa ako vam se sviđa njegov ukus, pomoću cimeta možete da zasladite limunadu. Limunadu dobro promešajte. Ljuta papričica će pojačati ukus i podstaći će prirodno zagrevanje tela, tačnije daće vam osećaj topline, te će ubrzati proces čišćenja i eliminaciju toksina.
Posetite blog gde možete pogledati i naručiti moje radove uljanom temperom na lesonitu :
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
http://anineslike.blogspot.com/
UMETNIČKA RADIONICA SAN SNOVA
http://anineslike.blogspot.com/
https://www.facebook.com/RiznicaLekovitogBilja
BILjNA TERAPIJA JE MNOGO EFIKASNIJA UZ DOBRU MUZIKU :
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.